Jovanović: U HDZ-u se mijenjaju predsjednici, ali sukob interesa kao predvorje korupcije ostaje

Sjednica Odbora za obitelj, mlade i sport i Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku

Raspravu o Vesni Bedeković kao novoj ministrici za demografiju u petak je obilježio verbalni okršaj između premijera i SDP-ovca Željka Jovanovića koji je ustvrdio da se u HDZ-u mijenjaju predsjednici, ali da sukob interesa kao predvorje korupcije ostaje.

Nakon što je premijer Andrej Plenković na Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku i Odboru za obitelj, mlade i sport predstavio kandidatkinju za novu ministricu demografije, obitelj, mlade i socijalnu politiku, SDP-ovac Željko Jovanović komentirao je da bi jedina poštena rekonstrukcija prema hrvatskim građanima bila – novi izbori.

“Činjenica je da se u HDZ-u mijenjaju predsjednici, ali da sukob interesa kao predvorje korupcije ostaje”, ustvrdio je.

Jovanović se osvrnuo na uvodne riječi premijera koji je zahvalio bivšoj ministrici Nadi Murganić na svemu što je napravila u svom resoru, istaknuvši da je bila predana i angažirana te dala veliki doprinos.

Nije mu, kazao je, jasno zbog čega ta ministrica mora otići, a zadržava se ministra koji je uveo kaos u sustav, “u kojem su liste duže nego ikada, a skraćuju se jer ljudi umiru jer ne uspiju doći na red, dugovi su golemi, ne rješavaju se problemi liječnika i medicinskih sestara”, pritom aludirajući na Milana Kujundžića.

‘Kujundžić očito drži premijera u šaci’

Jovanović je potom ustvrdio da premijer tu nije pokazao hrabrost, već ga očito Kujundžić drži u šaci jer se boji kako bi glasovao da se vrati u saborske klupe.

Vezano za Bedeković komentirao je da njene kompetencije nisu upitne, ali da njen izbor pokazuje da premijer brine o svojoj fotelji. “Imamo kandidatkinju Bedeković jer se Tomislav Tolušić vraća u Sabor, a Bedeković je njegova zamjena, dakle zbog mira u Virovitičkoj županiji, Bedeković će biti ministrica”, kazao je.

Plenković je odbacio Jovanovićeve insinuacije o korupciji te je optužio Jovanovića da pokušava omalovažiti napor koji sada Vlada radi te nastoji baciti blato na nove ministre, poručivši mu da u tome neće uspjeti.

“Nemojte unaprijed kategorički diskvalificirati ljude, svaljivati krivnju za nešto što ne znate i nije raščišćeno i rasvijetljeno. Ima tko u ovoj državi neovisno samostalno raditi taj posao, a to sigurno niste vi niti ja”, poručio mu je premijer, uz negativne kritike na račun SDP-ove bivše vlade i komentar da su se pretvorili u demagoge, politikante i populiste.

Predstavljajući kandidatkinju za ministricu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike premijer Plenković je kazao da ima zavidno političko i stručno iskustvo.

Plenković uvjeren da će se Bedeković odlično uklopiti u kolektivni rad Vlade

Istaknuo je da ima njegovo puno povjerenje te je uvjeren da će se odlično uklopiti u kolektivni rad Vlade.

Bedeković smatra da u sustavu socijalne skrbi fokus treba biti na ljude i povećanje broja socijalnih radnika i radnika u stručnim službama u centrima socijalne skrbi.

Kao bitno ocjenjuje poboljšanje tehničke i fizičke zaštite radnika, u smislu zaštitara, postavljanje detektora metala i rengdena.

Zalaže se za donošenje novog Obiteljskog zakona te nastavak procesa deinstitucionalizacije u domovima različitog karaktera.

Naglasila je da će nastojati prihvaćati inicijative civilnog sektora i u suradnji s Vladom i resorima što promptnije rješavati problematiku vezanu za sustav socijalne skrbi.

Bedeković: Izdvojiti obiteljske centre iz centara za socijalnu skrb

Vezano za područje obitelji, Bedeković je istaknula kako će nastaviti na tragu onoga što je započela bivša ministrica Murganić.

Smatra da je potrebno izdvojiti i osamostaliti obiteljske centre koji su 2014. pripojeni centrima za socijalnu skrb te izgraditi nove dječje vrtiće i produljiti njihovo radno vrijeme.

Na upit predsjednice Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenje kako po njoj glasi definicija obitelji, kazala je da su obitelj muž i žena ili jedan ili dva roditelja i njihova djeca, a obitelj mogu biti i članovi koji nisu krvni srodnici. “Obitelj se može promatrati iz različitih kuteva”, dodala je Bedeković.