Josipović: ‘Ne možete u isto vrijeme biti partizan i ustaša’

Izvor: Nacionalno/Ilustracija

U Novom danu gostovao je Ivo Josipović, bivši predsjednik RH i čelnik stranke Naprijed Hrvatska.

Kako vidite ulogu nacionalnih manjina i SDSS-a Vladi?

Poznato je moje mišljenje o SDSS-u i njegovom vodstvu, ali mislim da je njihovo pravo da budu uz vladu ovu ili onu, ali meni je kranje nezamislivo kako je Pupovac gotovo suznim glasom govorio o diskriminaciji Srba i ustaškim elementima, a onda tu istu Vladu podržava s Hasanbegovićem. Za mene je to neprihvatljivo, ali Pupovac je izabrao taj put – da trguje i s jednima i s drugima.

Kaže da je to bio pokušaj da se sačuva stabilnost Vlade.

Taj argument je besmislen. Zapanjujući je pakt Pupovca i Hasanbegovića. On nije formaliziran, ali govorimo o glasanju o povjerenju Vladi prije godinu i pol dana, kada se glasalo o nepovjerenju ministrima.

Što bi donijeli novi izbori?

Ne znamo što bi donijeli novi izbori. Teoretski gledano mogao se dogoditi i trenutak da se Vlada presloži.

Kada je u pitanju politička stabilnost, što možemo očekivati u 2018.?

Jedno je pitanje stabilnosti Vlade, a drugo je pitanje kvalitete života. Isto, smatram da HNS i SDSS nemaju drugog izbora, opredijelili su za što su se opredijelili. Prisutni su jaki elementi radikalne politike, HNS se kritizira, a suradnja sa SDSS-om se tolerira. Ne možete u isto vrijeme biti partizan i ustaša. To ne postoji.

Kako komentirate stanje u SDP-u?

U SDP-u se priča previše fokusirala na prvu osobu, mislim da u nije dana prava šansa, dočekan je na nož. SDP-ov problem je nešto drugo. Nažalost, to je devastirana stranka po mnogo čemu, a za to nije kriv Bernardić. SDP je stožerna lijeva stranka, ali dosta će se toga morati promijeniti.

Bernardić će morati uložiti krajnji napor da probaju graditi neko novo jedinstvo na ljevici kako bi prestali sukobi. Većine malih stranaka ne bi bilo da je Milanović kad je bio premijer vodio neku drugu politiku.

SDP je imao i niži rjeting za vrijeme Milanovića, ali to se tada nije vodstvu nabijalo na nos kao sad.

Što to znači, da će socijaldemokrati potpuno propasti?

Ne, ne vjerujem u to, vjerujem da će socijaldemokrati bez obzira kao se zvali naći snage i zakjučiti da se može drugačije.