Josip Manolić svjedoči pred povjerenstvom za Agrokor

Izvor: D.Prša

Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor nastavilo je radom. Na klupi za svjedoke je bivši predsjednik Vlade Josip Manolić. Nakon Manolića svjedočit će bivši šefovi Agencije, odnosno, Fonda za privatizaciju Milan Kovač i Ivan Penić.

Josip Manolić je kazao kako je u vrijeme formiranja prve Vlade Stjepana Mesića on osobno predlagao Antu Todorića za ministra poljoprivrede, a ne Mesić. Todorić je tražio da razgovara s predsjednikom Franjom Tuđmanom, ali su i m se vizije razlikovale.

Tuđman je smatrao da Todorićeva ideja o poljoprivredi koja počiva na velikim tvrkama – znači ubijanje malih proizvođača. Ante Todorić je tada odustao od mjesta ministra poljoprivrede.

Za vrijeme njegove i Mesićeve vlade nije bilo govora o Agrokoru, kaže Manolić. Današnji Agrokor je izrastao iz sustava u kojemu je i on sudjelovao, dodao je. Mi smo iz dogovorne ekonomije prešli u tržišnu i trebalo je napraviti privatizaciju.

Osnovni cilj pretvorbe je bila efikasnost. Zaključili su da društveno vlasništvo krene u privatizaciju, a da u državnom vlasništvu ostanu veliki sustavi poput HŽ-a, Ine i drugih. Naglasio je kako kao Predstojnik Ureda za zaštitu ustavnog poretka nije primio ni jednu pritužbu na Agrokor. U to vrijeme Agrokoru je dodijeljen kredit od preko milijardu kuna – Manolić nije s tim bio upoznat, jer Agrokor u tom trenutku nije stršio kao ‘velika’ organizacija.

Prva radna sjednica povjerenstva za Agrokor održana je prošli tjedan. Ivica Todorić i njegov otac Ante nisu se pojavili pa je prvi svjedočio Stjepan Mesić, prvi predsjednik hrvatske vlade.

Odgovarao je na brojna pitanja o poznanstvu s Antom i Ivicom Todorićem, financiranju svojih predsjedničkih kampanja, te o tome da je tijekom mandata bio upoznat s problemima u Agrokoru. SDP i dalje sumnja da se neće stići ispitati oni koji najviše znaju o Agrokoru i smatra da će HDZ ugasiti povjerenstvo čim optužnica protiv Todorića bude pravomoćna.