Još se ne zna ima li izolirani muškarac u Splitu koronavirus

Hina

Još se ne zna je li mlađi muškarac, koji je od nedjelje u izolaciji u Klinici za infektivne bolesti, zaražen koronavirusom jer se čekaju nalazi iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, objavili su u ponedjeljak liječnici u splitskome KBC-u.

Stanje je pod kontrolom, pacijent je stabilno, a do konačnih rezultata testiranja ostat će u izolaciji, rekao je na konferenciji za novinare predstojnik Klinike za infektologiju Boris Lukšić.

Podsjetio je kako su u nedjelju primili mlađeg muškarca s blagom infekcijom dišnih putova, koji se nedavno vratio iz Kine, te je zbog sumnje na koronavirus zbrinut u skladu s protokolom o postupanju u takvoj situaciji, pri čemu su mu uzeti uzorci iz ždrijela i nosa te krvi. 

“Nalazi su poslani u laboratorij Klinike za infektologiju ‘Dr. Fran Mihaljević’ u Zagrebu. Rezultati testiranja trebali bi se znati kada budu gotovi. Oni će razjasniti dijagnozu je li kod muškarca riječ o infekciji koronavirusom. Pacijent će do daljnjega biti izoliran na našoj klinici, koja ima osiguran prostor za izolaciju bolesnika. On je odvojen od ostatka klinike i ima poseban ulaz, što je potrebno da bi eventualno zaražena osoba bila odvojena od ostalih bolesnika”, rekao je Lukšić.

U splitskome KBC-u osnovan je Krizni stožer te su u kontaktu s Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, županijskim Nastavnim zavodom za javno zdravstvo i zagrebačkom Klinikom za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Lukšić ističe kako se sve radi po protokolu te da je zasad stanje pod kontrolom. Ako testovi kod pacijenta budu negativni na koronavirus, bit će otpušten kući.

Dijana Nonković iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije rekla je kako su protokol koji imaju kod koronavirusa već višekratno isprobali u bližoj prošlosti te znaju kako treba postupati. 

“Ljudi imaju visoku svijest o mogućnosti koronavirusne infekcije tako da se se javljaju i sami. Za zdrave osobe zasad nema nikakvih posebnih mjera, osim da kontaktiraju epidemiologa i da tih 14 dana budu u tijeku i zdravstvena služba i osoba koja se vratila. Ako se bilo što primijeti, mi postupamo dalje u kontaktu s KBC-om Split, infektološkom klinikom i prema propisanom protokolu poduzimamo sve daljnje mjere”, rekla je Nonković.

U izolacijskoj jedinici Klinike za infektivne bolesti splitskoga KBC-a ima mjesta za pet pacijenata, no bude li potrebe, u skladu s protokolom kapacitet će biti povećan.