Još pet časnih sestara iz samostana kod Međugorja pozitivne na koronavirus

Još pet časnih sestara iz samostana kod Međugorja zaraženo je koronavirusom, a situacija je alarmantna u ovoj općini zbog velikog broja kontakata, objavljeno je u srijedu u Mostaru. 

“U Čitluku su sve zaražene časne sestre. Očekujem da će velika većina njih u samostanu biti zaražena. Pružit ćemo im sve što je moguće kako bismo im pomogli”, rekao je na konferenciji za novinare u Mostaru ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo prim. dr. Nermin Avdić. 

Pojasnio je kako su svih pet testiranih časnih sestara bile pozitivne na COVID-19. Dr. Avdić je dodao kako još šest časnih sestara ima temperaturu i simptome koji bi mogli ukazivati na koronavirus. Jedna časna sestra se nalazi u Covid-bolnici u Mostaru i u teškom je stanju. 

“U Čitluku stanje je alarmantno. Imali smo ogroman broj kontakata sa zaraženima”, pojasnio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a. Pri tome je pozvao sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima da se jave liječnicima i stave u izolaciju kako se ne bi stvarali novi slučajevi zaraze i lokalnog prijenosa. 

Vlasti u ovoj županiji još jučer stavile su u karantenu samostan časnih sestara u mjestu Miletini, kao i ‘Majčino selo’, dom za nezbrinutu djecu, u kojem se nalazi 50-tak štićenika.  Tamo su upućene i medicinske ekipe te ekipe za dezinfekciju cijeloga centra za djecu. Zajedno s njima u izolaciji su i svećenici iz Župnog ureda u Međugorju. 

Liječnici vjeruju kako je koronavirusom  bila zaražena jedna redovnica koja je boravila u Italiji, te ju je prenijela na druge redovnice. 
U Hercegovini je u srijedu registriran još jedan slučaj povezan sa zarazom iz samostana časnih sestara. U pitanju je muškarac s područja Širokog Brijega. U posljednja 24 sata na području dviju županija, Hercegovačko-neretvanske i Županije zapadnohercegovovačke koronavirusom je zaraženo još 11 osoba. Ukupno su zaražene 82 osobe, od čega je četvero preminulo.