Još jedan HDZ-ovac potvrdio da neće glasati za Istanbulsku konvenciju

Izvor: N1

Zbog Istanbulske konvenciju vladajuću su većinu napustili Hrvoje Zekanović i Hrast, a još uvijek se ne zna tko će sve od zastupnika HDZ-a, osim Davora Ive Stiera glasati protiv ratifikacije Konvencije.

Da neće glasati za ratifikaciju Istanbulske konvencije u srijedu je potvrdio i HDZ-ov zastupnik Ante Babić.

“Neću glasovati za ratifikaciju Istanbulske konvencije, principi i crkveni nauk po kojima živim cijeli život mi to ne dopuštaju”, rekao je Babić.

Pojasnio je kako je riječ o svjetonazorskom pitanju i da će, kao i dio ostalih HDZ-ovaca, biti protiv zbog svojih katoličkih uvjerenja i socijalnog nauka Crkve prema kojemu živi cijeli život i odgaja obitelj.

Ako hoćete, dodao je Babić, “i po napucima Hrvatske biskupske konferencije koja se o tome očitovala nekoliko puta, a i samog teksta Istanbulske konvencije u kojemu ima stvari koje su mi neprihvatljive, po svojoj savjesti bit ću protiv”.

“Ne bojim se sankcija i predsjednik je sinoć govorio o tome, ali ako ih i bude, spreman sam snositi sve sankcije”, kazao je Babić, dodavši da je predsjednik stranke Andrej Plenković na sjednici Kluba zastupnika HDZ-a večer ranije govorio da neće biti nikakvih sankcija ni penalizacije.

Što se tiče eventualnih sankcija za one koji imaju funkcije u stranci poput političkog tajnika Davora Ive Stiera, o tome će vjerojatno odlučivati Predsjedništvo stranke, dati stav i odlučiti o njegovoj sudbini, napomenuo je.

“Na Klubu nismo dobili baš izričiti naputak da možemo glasati po savjesti, razgovarali smo o tome i predsjednik je rekao da razumije one koji će glasati protiv Istanbulske konvencije, ali je iznosio svoje stavove i uvjeravao nas zašto treba glasati za Istanbulsku konvenciju. Ne znam koliko će zastupnika HDZ-a biti protiv, ali kalkulira se s nekih desetak imena”, rekao je.

Poručio je da “glasovanjem protiv zastupnici HDZ-a ne okreću leđa predsjedniku Plenkoviću”.

“Mislim da različita stajališta ne bi trebala poljuljati odnose u stranci jer smo svi rekli da podržavamo Vladu i premijera Plenkovića. Vlast proizlazi iz naroda i ja dolazim iz izborne jedinice u kojoj su uglavnom svi protiv Istanbulske konvencije i kao narodni zastupnik slušam volju birača”, pojasnio je svoje razloge Babić.

Nakon što je HRAST-ov Hrvoje Zekanović kazao da napušta koaliciju, te nakon što je, dakle, vladajućima ostalo 77, a ne više 78 ruku, novi odnos snaga komentirao je SNS-ov Milorad Pupovac.

“Ako je vladajuća većina mogla funkcionirati sa 78, moći će i sa 77. I prije smo imali većinu koja nije bila komotna. Nadalje, u Hrvatskom saboru ima zastupnika koji nisu sastavni dio vladajuće koalicije, a kojima je stalo do očuvanja političke stabilnosti i kojima je stalo da se sačuvaju važeće ustavne vrijednosti”, kazao je Pupovac.

’77 ruku sigurno imamo’, kazao je.