Ježić svjedoči na ponovljenom suđenju u slučaju Ina-MOL

Zagreb, 24.09.2018 - Županijski sud u Zagrebu, pripremo roèište bivšem premijeru Ivi Sanaderu i Robertu Ježiæu za aferu HEP-DIOKI. Na fotografiji Robert Ježiæ dolazi na Županijski sud u Zagrebu. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIÆ/ abu

Ponovljeno suđenje u aferi Ina-MOL u ponedjeljak je nastavljeno svjedočenjem krunskog Uskokovog svjedoka Roberta Ježića koji je na prvom suđenju ispričao da je na račun svoje švicarske tvrtke primio pet milijuna eura od mađarskog MOL-a kao mito za bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera.

Prije Ježićevog svjedočenja Sanader je tražio riječ i kazao da svako ima pravo na pošteno suđenje te da ustvrdio da bi Ježić, ukoliko su njegove ranije tvrdnje točne, trebao biti suoptuženik. Od suda je stoga zatražio da ispita ima li kakvog dogovora između Uskoka i Ježića, što je ravnateljica Uskoka Vanja Marušić odbacila ističući da dogovora nema i neće ga biti.

Na novom suđenju za primanje mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini uz Sanadera je optužen i direktor MOL-a Zsolt Hernadi iako i dalje nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Iako je isprva govorio da će novac koji je navodno primio kao mito za premijera vratiti čak i ako Sanader ne bude osuđen Ježić je kasnije promijenio priču. Nakon što je presuda Sanaderu od 8,5 godina zatvora postala pravomoćna iz Švicarske je poručio da mu ona nije dostavljena, a kada ju je ukinuo Ustavni sud izjavio je da za povrat novca nema temelja jer nema pravomoćne presude.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem je Hernadi još nije bio optužen.

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura. 

Sanader i Ježić dijelili su optuženičku klupu u slučaju HEP-Dioki u kojem su u listopadu nepravomoćno oslobođeni krivnje za prodaju jeftine struje Diokiju na štetu HEP-a i davanje zajma toj Ježićevoj tvrtki.

(Hina)