Jeličić Purko o Agrokoru: ‘Ovo što je do sada bilo je izgubljeno vrijeme’

HINA

Radijska emisija ‘U mreži Prvog’ govorila je o situaciji u Agrokoru. Kako se ova kriza odražava na privođenje kraju nagodbe s vjerovnicima? Što se može očekivati od novog povjerenika? Treba li nastaviti gdje je Ramljak stao ili krenuti od početka? U emisiji su gostovali predstavnik malih dobavljača Matija Brlošić, predstavnik malih dioničara Miroslav Jeličić Purko te stručnjak za trgovačko pravo Mićo Ljubenko.

Ljubenko smatra da treba dobro promisliti i odabrati dobru Upravu koja će biti spremna i sposobna brzo nastaviti voditi postupak. Kazao je da ne bi bilo dobro da novi povjerenik mijenja smjer kojim je krenula stara Uprava jer će izgubiti na vremenu, on treba postići brzu nagodbu – nije svejedno kakva će se nagodba postići i kada će se postići. Dodao je da cijeli ovaj postupak kasni.

Jeličić Purko je rekao da je Ramljakova smjena tražena 22. prosinca – u trenutku kada je iznio da mali dioničari neće sudjelovati u nagodbi i da je njihova vrijednost nulta. Zbog Ramljakovog načina nastupanja, prekršen je niz odredbi i jedina logična posljedica je smjena, dodao je. Smatra da ne treba nastaviti u smjeru kojm je krenuo Ramljak jer je to zrcaljenje društva u Nizozemskoj i to se mora promijeniti, nagodba se mora dogoditi na insolventnim društvima u Hrvatskoj, mora se dogoditi u onim društvima koja imaju negativan kapital i tu se mora raditi na nagodbi u onim mjestima gdje je dug i nastao. U društvima koja su zdrava i solventna, u njima se ne treba događati nagodba.

Novi povjerenik treba raditi transparentnije, poručio je Ljubenko. Pojasnio je da nacrt nagodbe nije nigdje objavljen, već su objavljene smjernice koje nitko ne može jednoznačno protumačiti.

Brlošić je jučer bio na sastanku s premijerom Plenkovićem, kazao je da je očekivao da će se više govoriti o novom povjereniku – tko bi to mogao biti ili u kojem smjeru će se nagodba nastaviti. Kazao je da su jučer govorili da bi dobavljači trebali više komunicirati, a ulagači bi trebali shvatit RH i biti socijalni. Dodao je da mu je važno da se nastavi gdje se stalo, da se nastavi u smjeru u kojem je do sada Ramljak radio.

Jeličić Purko tvrdi da je nemoguće nastaviti gdje se stalo jer  nije imenovano stalno vjerovničko vijeće. Novi povjerenik bi trebao snimiti situaciju i dati plan nagodbe, smatra Jeličić Purko, koji mora biti javan i transparentan. Dodao je da se mora zasnivati i na stečajnom zakonu. Očekuje da će nagodba biti pravedna prema svim dobavljačima i prema vjerovnicima.

Brlošić smatra da se sustav polako oporavlja i da bi novi povjerenik trebao vidjeti kojim modelom pomoći.

Ljubenko je rekao da vjeruje kako se cijela situacija može riješiti do 10. srpnja, no za takvo rješenje će trebati drugačiji pristup. Pojasnio je kako je do sada prošlo 10 mjeseci tijekom kojih smo prošli samo jednu od četiri etape postupka – utvrđeni su vjerovnici. Smatra da se može stići sve riješiti do 10. srpnja, ali na potpuno drugi način. Kada ključni sudionici nagodbe daju zeleno svjetlo, to je to, kazao je.

Jeličić Purko je kazao da bi nagodba trebala biti javna i transparentna – kao što su do sada morali biti objavljeni svi računi koji su plaćeni kroz javni registar. Svi smo svjesni situacije u kojoj se nalazimo i jedini cilj je sklopiti nagodbu. Ako je potrebno vrijeme, neka bude nešto duže, ali ovo što je do sada bilo je – izgubljeno vrijeme, poručio je.

I.H./HRT