Jeleč: U Zagrebu 558 novozaraženih osoba, moguća online nastava

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč izjavio je u ponedjeljak da je u Zagrebu u posljednja 24 sata zabilježeno 558 novozaraženih osoba, a moguća je i online nastava.

Jeleč je u emisiji “U mreži Prvog” rekao da Covid-19 ima dugu inkubaciju, u pet dana zarazi se veliki broj osoba, a, kako tvrdi, čak su i covid redari ponekad neodgovorni – sudjeluju na zabavama i ne nose maske.

“Moramo biti svjesni da ova priča iscrpljuje zajednicu te da je ona slabi potencijal cjelovite zajednice, a ne samo zdravstvenog sustava. Ne postoji ni jedna zdravstvena ustanova koja nije imala već iskustvo”, dodao je.

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo upozorio  je da brojevi zaraženih nisu u desecima, već stotinama, epidemiolozi dnevno rade veliki broj sati na radnome mjestu. Ova priča traje predugo i brojevi oboljelih ili onih koji su u samoizolaciji u zdravstvenom sustavu čini svoje da slabi sustav, poručio je.

Nastavni zavod “Dr. Andrija Štampar” od danas ima novi način naručivanja za testiranje, a Jeleč je rekao da je to pokušaj da se kroz disperziju na terenu i kroz produženje radnog vremena u sinergiji rješava problem.

Također, rekao je da postoji mogućnost da učenici u Gradu Zagrebu prijeđu na online nastavu.

Bubaš: Sve ovisi o ljudima 

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš istaknula je kako su nove mjere protiv pandemije zaraze koronavirusom napravljene u skladu sa situacijom koja je trenutačno u Hrvatskoj, trebale bi pokazati rezultate, ali, upozorila je, sve ovisi o ljudima i njihovoj dobroj volji.

Nacionalni stožer civilne zaštite prati mjere i u drugim državama te se pokazuje da svi razmišljaju na istom tragu, naglasila je.

“Meni je čudno da ne možemo učiti iz tuđih iskustava. Da vidimo kako su se drugi prilagodili uvjetima u kojima su se našli. Voljela bih kada bismo se mogli svi zajedno pridržavati tih mjera i raditi na tome da brojevi budu manji”, rekla je Bubaš.

Veća je vjerojatnost da se u zimskim danima zaraza više širi jer se nalazimo u zatvorenim prostorima pa treba paziti kako virus ne bi prenijeli na starije članove obitelji, rekla je Bubaš.

Naglasila je da je Hrvatska specifična jer tri generacije žive pod istim krovom.

Dobrim je ocijenila veliki interes za cijepljenje protiv gripe te rekla da dolaze nove doze cjepiva. Ističe da bi poslodavci trebali preuzeti brigu o svojim zaposlenicima i za njih zatražiti cjepivo.