JEL’ GRADONAČENICI KRISTINI IKIĆ BANIČEK SMETA MATICA HRVATSKA – SISAK!?

Izvor: Facebok/Ilustracija/Nacionalno

Čestitku za uspješan rad u jubilarnoj 2019. godini kada će Matica hrvatska Sisak obilježiti 50 godina od izlaženja prvog broja časopisa i 20 godina kontinuiranog izlaženja trećeg niza časopisa Riječi poslala je Matici gradonačelnica Kristine Ikić Baniček u obliku ODLUKE, o raskidu Ugovora o korištenju poslovnog prostora. To znači – Matici je oduzet prostor za rad i djelovanje.


O smanjivanju financijske potpore Matici hrvatskoj Sisak u razdoblju obnašanja dužnosti gradonačelnice Kristine Ikaić Baniček (SDP) već smo pisali a ova Odluka ukazuje da se Matica proganja a njezin rad guši! 


Sve to podsjeća na vremena političkih progona 1971. kada je i časopis Riječi ukinut, urednici smijenjeni i pozatvarani, a stradali su i mnogobrojni članovi Matica Hrvatska u Sisku.

Hrvatski narod plebiscitarno se opredijelio za samostalnu i nezavisnu državu Hrvatsku 1990. koja je ostvarena na kostima brojnih mučenika i uznika tijekom hrvatske povijesti, a osobito u Domovinskom ratu 1991. kad je hrvatska mladost položila živote na oltar domovine – za pravdu, istinu i demokraciju.
Niti jedna nedemokratska metoda i sila, a posebno zlonamjerne političke oduke neće zaustaviti Maticu hrvatsku Sisak u njezinu radu i u traženju istine i zaštite od političkog nasilja.


„Svuda vlada zaprepaštenje, ali nigdje očaj. Ostajemo uspravni! Takvi ćemo preći i u povijest, jer ona je sudac dovoljno spor, da bude pravedan.“ (Vlado Gotovac)


Sve kojima je pravda i demokracija svetinja a hrvatska kultura važna molimo za podršku.