Jedna osoba nestala, najmanje pet ozlijeđenih u nevremenu u Srbiji

Jedna se osoba vodi kao nestala i najmanje pet je ozlijeđeno u nevremenu koje je u nedjelju poslije podne zahvatilo Srbiju, a na zapadu zemlje izbilo je nekoliko velikih požara zbog jakog vjetra koji je pokidao električne vodove.

Kako prenose beogradski elektronički mediji na Dunavu između Zemuna i Beograda oko 14,30 sati nestao je muškarac koji je bio u čamcu, a riječna policija za njim intenzivno traga.

U beogradskom naselju Borča ozlijeđen je petogodišnji dječak na kojeg je pala vjetrom otkinuta grana stabla, a još dvije osobe zatražile su liječničku pomoć u hitnoj službi. Točan broj ozlijeđenih u Beogradu u drugim područjima Srbije još se ne zna jer nova izvješća neprestance stižu.
Jak olujni vjetar, praćen kišom, za samo pola sata zahvatio je veći dio Srbije –  Šabac, Novi Sad, Rumu, Sremsku Mitrovicu, Beograd, Zrenjanin i južni dio Banata.

Oluja je u Mačvi i Šapcu tijekom prvih popodnevnih sati nanijela velike štete poljoprivrednim usjevima i stambenim objektima, a s jedne četverokatnice u centru grada oluja je podignula i odnijela cijeli krov.

Snažan olujni vjetar u selima ravničarskog dijela Mačve nosio je cijele konstrukcije krovova.
U Novom Sadu i Beogradu vjetar je puhao brzinom većom i od 100 kilometara na sat, a osim u Šapcu, krovovi su letjeli u Zrenjaninu. Vjetrom pokidane grane i polomljena stabla oštetila su ili uništila desetke automobila u Beogradu i još nekoliko gradova.

Zbog nevremena je nakratko bila blokirana i beogradska zračna luka Nikola Tesla pa je zrakoplov amsterdamske kompanije Transavioa morao biti preusmjeren na slijetanje u Sofiju. Zbog iznimno loših vremenskih prilika pojedini zrakoplovi kružili su čekajući dozvolu za slijetanje, prenijeli su mediji priopćenje iz zračne luke.

Na području Zlatiborskog okruga, u jugozapadnom dijelu Srbije, od nedjelje ujutro izbilo je više od 50 požara, a vatrogasci su raspoređeni i na području Čačka, Gornjeg Milanovca, Lučana i Ivanjice, objavio je portal B92.

Prema prognozi meteorologa, cijeli teritorij Srbije i dalje je pod žutim i narančastim meteoalarmom, a najveća opasnost od mogućih posljedica nevremena je u sjevernim i zapadnim dijelovima zemlje.

N.A./H