Jean-Claud Juncker: “Hrvatska je danas uzor mnogim drugim zemljama”

Hrvatski premijer Andrej Plenković u srijedu se sastao s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i kolegijom povjerenika s kojima je razgovarao o nizu pitanja relevantnih za Hrvatsku i budućnost EU-a.

“Hrvatska je za mene zemlja prema kojoj nisam neutralan. Pratio sam Hrvatsku mnoge godine i sve teške korake kroz koje je morala proći. Tko bi zamislio da će se Hvatska pridružiti EU. Doista je primjer korektnog ponašanja otkad je ušla u EU i svojim postignućima je pokazala da ozbiljno uzima svoje obveze prema EU.

Moramo spomenuti i unutarnja postignuća što se tiče proračuna, ekonomije… Danas je uzor za mnoge druge zemlje i to pozdravljam.

Sastali smo se s Komisijom i razgovarali o temama sljedećeg EV-a. Počinjeno pripremati predsjedništvo Hrvatske od 2020. i za to su potrebne duge pripreme. Hrvatska vlada je počela s pripremama”, rekao je nakon sastanka Juncker.

“Imali smo prigodu iskazati incijalne hrvatske stavove i raspraviti novi prijedlog strategije proširenja na istok i dotaknuti se tema koje su relevantne za Hrvatsku. To je naša ambicija da se pridružimo Šengenu i eurozoni, to su dva velika projekta i pokušat ćemo ostvariti naše strateške ciljeve da Hrvatska bude dio unutarnjeg kruga država članica. To je naša jasna ambicija i imamo potporu EK. Glavni projekt nam ostaje Pelješki most i dobro je da ga je prošlog tjedna spomenuo i Juncker.

Govorili smo i o odnosima u susjedstvu i ulozi Hrvatske koja može pomoći državama susjedstva da ispune ciljeve i približe se članstvu EU”, rekao je Andrej Plenković.

Prije radnog ručka Plenković razgovarao s Tuskom

Na radnom ručku s povjerenicima uvodno obraćanje imat će predsjednik EK Juncker, a nakon toga premijer Plenković koji će izvijestiti o pripremama za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU 2020. i prioritetima tog predsjedanja te predstaviti hrvatski pogled na budućnosti Europe, strategiju prema zapadnom Balkanu te gospodarska i financijska pitanja EU-a.

EK od čelnika država članica želi čuti kako promišljaju različite teme. Premijer Plenković se zauzima za Europsku uniju bližu građanima, s jakim demokratskim legitimitetom, za otvorenost integracija za sve države članice te da Hrvatska bude dio tzv. užeg kruga integracija.

Prije sastanka u Komisiji, Plenković je razgovarao s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom te održao sastanak s diplomatima iz Stalnog predstavništva Hrvatske pri EU-u.