Je li ministar Ćorić pogodovao privatnim interesima?

Tomislav Ćorić

Čini se kako „političke muze“ zadnjih dana i tjedana nisu pretjerano sklone ministru zaštite zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću. Iako je  medijska prašina donekle prekrila Ćorićevu aferu kada je protiv odluke suda vratio Nellu Slavicu na čelo NP-a Krka, ovih dana mu je kao neosnovan odbijen zahtjev za izuzeće sutkinje koja je donijela ovu Odluku.

Mnogi poznavatelji prilika u energetskom sektoru optužju upravo ministra Ćorića za izravno pogodovanje privatnim interesima. Prema njegovoj odluci smanjene su mrežne naknade HOPS i HEP ODS-a kako bi se pogodovalo privatnim interesima HIP HKG, čime je prihod državnih firmi smanjen za nevjerojatnih 300 milijuna kuna. Uz spomenuto, smanjena je i mrežna naknada za plin, što mnogi tumače kao pogodovanje vlasnicima Petrokemije. Rezultat ove odluke je smanjenje prihoda i dobiti državnoj firmi Plinacro, što je izravno utjecalo da taj državni subjekt godinu završi na jedva „pozitivnoj nuli.“

40 milijuna kuna bačeno u vjetar

U srpnju 2018. godine ministar Ćorić i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić svečano su potpisali dva ugovora vezana za projekt “Centar za gospodarenje otpadom Zagreb”. Kako smo neslužbeno doznali, prije samog čina potpisivanja ugovora trebalo je zadovoljiti određene procedure. Svakako najvažniji koraci su izrađeni projekti, ishodovanje potrebnih dozvola, suglasnositi, ali i parcele na kojoj će spomenuti projekt zaživjeti. Ćorić i Bandić su potpisali granat, puštena su sredstva, a zemlja na kojoj je projekt trebao startati navodno niti ne postoji! Ovih dana poslali smo upit nadležnima da nam službeno potvrde ove informacije, jer ako se pokažu kao točne, iz državne će se blagajne ponovno morati osigurati 40 milijuna kuna poreznih obveznika. Za projekt sagrađen „u zraku“!