Javna tribina u Petrinji: “Gdje su naši najmiliji ?”

Javna tribina pod nazivom „Gdje su naši najmiliji?“ održana je danas u Hrvatskom domu Petrinja. Cilj tribine je dati doprinos rješavanju pitanja nestalih hrvatskih branitelja i civila u Domovinskom ratu kroz konstruktivan dijalog svih sudionika u procesu traženja nestalih osoba.

Današnju tribinu, treću po redu, su organizirali Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i udruga Hrvatski Feniks uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja. Minutom tišine iskazan je pijetet svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima, na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, civilnim žrtvama Domovinskog rata te svima čiji su životi ugrađeni u temelje Domovine, onima koji su lišeni pravde napustili svijet.

Počast je odana i generalu Slobodanu Praljku.

Tribini su nazočili Višnja Bilić, načelnica sektora za Domovinski rat, Stipo Vrdoljak, zamjenik županijske državne odvjetnice, Željko Cujzek i Jozo Vukas iz odjela za ratne zločine i kriminalitet MUP-a Republike Hrvatske, predstavnica obavještajne zajednice, Luka Pešut, načelnik policijske uprave SMŽ, Ivanka Roksandić, predsjednica Skupštine Sisačko-moslavačke županije, Viktorija Kaleb, zamjenica gradonačelnika Grada Petrinje, Hajrudin Kulašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine, Branko Sekulić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine, Romana Bilešić, jedna od autorica knjige „Gdje su naši najmiliji?“, Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje te hrvatski branitelji i predstavnici udruga Domovinskog rata Grada Petrinje.

Tribina se sastojala od dva dijela, prvi dio bila su izlaganja i prezentacije u procesu rješavanja po pitanju nestalih osoba, a u drugom dijelu su sudionici iznosili stavove, mišljenja, preporuke i postavljali pitanja izlagačima.

Nakon uvodne riječi pušten je spot „Gdje su naši najmiliji?“ Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, podsjetila je koji je cilj današnje tribine:

„Cilj današnje tribine je pomoći obiteljima da doznaju istinu o svojim najmilijima što je njihovo ljudsko pravo, a pomoći nestalima da ponovno dođu do svog identiteta što je civilizacijsko pravo svake osobe. Cilj je zapravo približiti malo cijeli proces rješavanja pitanja nestalih osoba i članovima obitelji od stane institucija, a predstavnicima institucija također približiti što su sve obitelji prolazile kroz sve ove godine, što prolaze, što misle danas i što misle da bi trebalo napraviti te što očekuju od institucija Republike Hrvatske. Tribina je zamišljena kao jedna vrsta dijaloga između svih sudionika.“