Jasmina Robinić: „Vratite nam naš općinski sud, jer ste do sada nepravedno, nelogično i neracionalano djelovali“

Izvor: Nacionalno/Marko Banfić

Nezadovoljni Prijedlogom Zakona o područjima i središtima sudova koji nudi novi oblik pravosudne reorganizacije u Republici Hrvatskoj članovi gradske organizacije Narodne stranke – Reformisti grada Petrinje organizirali su na petrinjskoj gradskoj tržnici potpisivanje peticije pod nazivom “Vratimo sudstvo u Petrinju”.

Problematiku budućeg ustroja sudova koji „zaobilazi“ Petrinju pojasnila je tom prigodom prilikom članica Središnjeg odbora Narode stranke-Reformisti Sisačko-moslavačke županije Jasmina Robinić te kazala:
„Povodom Prijedloga Zakona o područjima i središtima sudova koji nudi neki novi oblik pravosudne reorganizacije u Republici Hrvatskoj, mi, članovi gradske organizacije Narodne stranke Reformisti grada Petrinje osjećali smo dužnost i obvezu osvrnuti se na takav prijedlog zakona.
Zašto?

Zato jer nigdje u ovom prijedlogu zakona grad Petrinja ne dolazi u obzir po pitanju ponovnog ustanovljenja općinskog suda.

Neki od parametara, koji su bitni kada se radi o ovom prijedlogu, a nude ustanovljenje devet novih općinskih sudova, pored postojećih 24, bili su veličina i geografske specifičnosti pojedinog područja, broj stanovnika, postojanje infrastrukture za ustanovljenje suda, ali i neki statistički kadrovski podaci o radu sudova u Republici Hrvatskoj.

Kada govorimo konkretno o gradu Petrinji, grad Petrinja se prostire na površini od 40 kilometara kvadratnih, broji otprilike 25 tisuća stanovnika, no tu ne možemo govoriti samo o populaciji grada Petrinje već i o populaciji općina i gradova, između ostalog gradova Gline i Hrvatske Kostajnice te općina Topusko, Gvozd, Majur i Donji Kukuruzari koji također gravitiraju prema Petrinji. Tu dakle govorimo o populaciju od otprilike 50 tisuća stanovnika“ , kazala je Jasmina Robinić.

Dodala je kad je u pitanju postojanja infrastrukture, upravo se u njihovoj pozadini nalazi zgrada bivšeg suda za koju smatraju da je i dalje prikladna za ponovno ustanovljenje općinskog suda.
„Ovim prijedlogom Zakona također se predlaže i spajanje svih općinskih i prekršajnih sudova u Republici Hrvatskoj što znači da ako se to dogodi, možemo govoriti o potpunom gubljenju, odnosno gušenju sudbene vlasti u Petrinji.

Ovim putem smo također pozvali sve građane grada Petrinje ali i okolnih gradova i općina na potpisivanje naše peticije „Vratimo sudstvo u Petrinju“.
Jedna od karakteristika urbane sredine također je postojanje sudbene institucije i mi smatramo da to zaslužujemo.

Naš gradonačelnik i saborski zastupnik, gospodina Darinko Dumbović je i na državnoj razini, odnosno u svoj klub zastupnika također uputio očitovanje o ovakvom prijedlogu gdje se poziva na neke gotovo identične prijedloge koje smo i mi ovdje iznijeli, naše stavove, te smatramo da ovakvim našim odazivom sa lokalne razine, potpisivanjem peticije, možemo uvelike doprinijeti barem nekoj dopuni takvog prijedloga zakona, uspostave ako ne općinskog suda, barem neke stalne službe.

Možemo govoriti o nekoj bogatoj povijesnoj tradiciji postojanja sudstva u Petrinji, od polovice 18. stoljeća i smatramo da je ovakav prijedlog zakona, bez uzimanja u obzir Petrinje po pitanju ponovnog ustanovljenja općinskog suda, vrlo nepravedan, nelogičan i neracionalan.“

Marko Banfić/DP