JAR zbog suše proglasila stanje prirodne katastrofe

Pixabay

Vlasti u Južnoafričkoj Republici proglasile su u srijedu stanje prirodne katastrofe u čitavoj zemlji zbog rijetke suše koja već mjesecima vlada u Cape Townu, na jugozapadu zemlje, prijeteći prekidom opskrbe pitkom vodom.

Ova odluka, objavljena u službenom listu, donesena je nakon “ponovne procjene razmjera i težine suše u ovom trenutku”. Odsad će krizom upravljati vlada.

Sada sve državne ustanove imaju dužnost provoditi nužne “mjere i programe pomoći”, navodi se u tekstu odluke koju je potpisao čelnik Državnog središta za upravljanje kriznim situacijama, Mmaphaka Tau.

Cape Town, drugi po veličini grad u Južnoafričkoj Republici, pogođen je najgorom sušom u zadnjih sto godina. Zalihe vode su na najnižoj razini, pa bi slavine uskoro mogle presušiti.

Taj dan nazvan “Dan bez vode” odgođen je ovog tjedna za 4. lipnja, pošto se jedno vrijeme očekivao sredinom travnja, objavile su gradske vlasti Cape Towna.

Kako bi taj dan došao što kasnije, oko 4 milijuna stanovnika Cape Towna s okolicom pozvano je da troši tek 50 l vode po osobi na dan, što je količina koja se potroši za trominutno tuširanje.

Ako se “Dan bez vode” dogodi, stanovnici će dobivati vodu na dvjesto mjesta u gradu, najviše 25 l po osobi na dan.

Gradske vlasti u Cape Townu, gdje većinu ima oporbena stranka Demokratski savez (DA) na meti je oštre kritike zbog toga što su zanemarile upozorenja stručnjaka i nisu ranije donijele odluku o ograničenju potrošnje.

“Ako u tjednima i mjesecima koji dolaze zadržimo potrošnju na ovako niskoj razini, ‘Dan bez vode’ se neće dogoditi”, istaknuo je u srijedu predsjednik DA-e, Mmusi Maimane.

Zadnjih godina je čitava južna Afrika bila zahvaćena velikom sušom koju je dodatno pogoršao periodični meteorološki fenomen El Nino. No zahvaljujući obilnim kišama zadnjih mjeseci, dobar dio tog područja uspio je obnoviti dragocjene zalihe vode.

No područje Cape Towna je iznimka jer glavnina oborina ondje pada u vrijeme zime na južnoj polutci.