Japanski premijer Shinzo Abe očekuje sigurnu pobjedu na prijevremenim izborima u nedjelju

EPA/KIMIMASA MAYAMA

Liberalno-demokratska stranka japanskog premijera Shinza Abea unatoč nizu skandala očekuje sigurnu pobjedu na prijevremenim izborima u nedjelju, ponajviše zbog toga jer je oporba u rasulu, pišu svjetske agencije.

Nakon kratke predizborne kampanje kojom su dominirala ekonomska pitanja i prijetnja Sjeverne Koreje, posljednje ankete daju veliku većinu glasova LDP-u nacionalističkog premijera Abea, kojem bi izborna pobjeda omogućila da ostane premijerom do 2021.

Nakon skandala zbog zloporabe položaja u korist svoje supruge i bliskog prijatelja, te povijesnog poraza stranke na izborima za tokijsku gradsku skupštinu u srpnju, na kojima je pobijedila lista karizmatične gradonačelnice Yuriko Koke, japanski je premijer (63) potkraj rujna raspustio donji dom parlamenta, više od godinu dana prije redovnih parlametarnih izbora.

Time je zatekao podijeljenu i slabu oporbu i nada se da će dobiti novi mandat za svoj odlučan pristup prema Sjevernoj Koreji i svoju gospodarsku politiku, tzv. abenomiku.

“Ako Sjeverna Koreja ne promijeni svoju politiku, intenzivirat ćemo pritisak, zajedno s međunarodnom zajednicom”, rekao je novinarima. “Nema smisla voditi dijalog samo radi dijaloga.”

Brod bez kapetana

No Koike je sve iznenadila kada je nekoliko sati prije službene objave da se ide na prijevremene izbore objavila da preuzima vodstvo nad novim političkim pokretom, Strankom nade.

Ta 65-godišnja desničarka, bivša televizijska zvijezda s dobrim smislom za komuniciranje s javnošću, nekadašnja članica LDP-a i Abeova ministrica obrane, u samo je nekoliko tjedana razbudila letargičnu japansku političku scenu i potaknula preslagivanje snaga.

Izazvala je raspad oporbene Demokratske stranke (DPJ, lijevi centar). Velik broj njihovih zastupnika želi prijeći u njezinu Stranku nade, a bivši tenor Yukio Edano, istaknuti predstavnik lijevog krila DPJ-a, osnovao je, pak, vlastitu Ustavnu demokratsku stranku (CDPJ).

Koike je, međutim, nakon prvih povoljnih anketa počela zaostajati jer je razočarala birače odlukom da se sama ne kandidira, čime je izgubila sve izglede da postane premijerkom. Japanski ustav propisuje da premijer mora biti izabran iz redova zastupnika ili senatora.

Poručila je također da njezina stranka neće prihvatiti liberalne zastupnike DPJ-a, izazvavši velike kritike pristaša te stranke. Oni su stoga osnovali CDPJ, a neki su odlučili izići na izbore kao neovisni kandidati.

“Svaka stranka, kako bi bila vjerodostojna, mora imati kandidata za premijera. To je morala biti ona. No ona se povukla i sada iznenada imamo brod bez kapetana”, kazao je za France Presse stručnjak za japansku politiku Michael Cucek, profesor na Sveučilištu Temple u Tokiju, najvećem i najstarijem stranom sveučilištu u Japanu.

Predbacuje joj također što nema konkretan program po kojem bi se jasno razlikovala od LDP-a, koji je na vlasti gotovo bez prestanka od 1955.

Izmjena pacifističkog ustava?

Suočen sa starenjem stanovništva, deflacijom koja potkopava gospodarstvo već dva desetljeća i sporim rastom, Abe hvali svoju abenomiku koju čine poticajne monetarne i fiskalne politike. Njima želi obuzdati tendenciju pada cijena koja usporava aktivnosti poduzeća i potiče potrošače da odgađaju ulaganja i potrošnju jer očekuju niže cijene. Zemlja trenutačno uživa najdulje razdoblje rasta u deset godina. No niska nezaposlenost prikriva sve veću nesigurnost radnih mjesta i stagnirajuće plaće.

Yuriko Koike mu se suprotstavila tzv. “jurinomikom”, predbacujući mu da ne provodi strukturne reforme i obećavajući da će zamrznuti plan povećanja PDV-a za dva postotna boda, na 10 posto. Razlikuje se od njega i po tome što želi zatvoriti nuklearke nakon traumatizirajuće nesreće u Fukušimi 2011.

I ona i Abe podržavaju izmjenu pacifističkog japanskog ustava, napisanog 1947. pod američkim diktatom nakon japanske predaje na kraju Drugog svjetskog rata, čijim se člankom 9. japanski narod “zauvijek” odrekao rata.

Po ispitivanju Kyodo Newsa, LDP i njihov mlađi koalicijski partner Komeito trebali bi osvojiti više od 300 od 465 zastupničkih mjesta u parlamentu.

Stranka nade trebala bi dobiti oko 60 mjesta, a Ustavna demokratska stranka (CDPJ) 30 ili više.

Ispitivanje je također pokazalo da 54 posto ispitanika još nije odlučilo za koga će glasati, prenosi dpa.

Hina