Povezite se

Politika

Jandroković: U središtu su sigurnost građana i novi gospodarski izazovi

Objavljeno

-

U središtu HDZ-ova izbornog programa bit će sigurnost građana i kako se nositi s novim gospodarskim izazovima, najavio je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković uoči sjednice stranačkog Središnjeg odbora na kojoj će biti predstavljena strategija i program za predstojeće izbore.

U središtu našeg programa bit će kako dalje osigurati sigurnost naših građana, njihove živote i zdravlje, ali isto tako kako se nositi s novim gospodarskim izazovima koji su pred nama. Cijeli svijet živi u neizvjesnosti što će se događati na jesen i vjerujemo da upravo program HDZ-a daje najbolja rješenja kada je u pitanju Hrvatska, rekao je Jandroković novinarima u ponedjeljak popodne u hotelu Westin.  

Naglaske strategije i izbornog programa najprije će, rekao je, biti predstavljeno članicama i članovima Odbora, a nakon toga i hrvatskoj javnosti, sutra u 13 sati u prostorima HDZ-a. 

Jandroković je istaknuo da se ova Vlada kroz tri i pol godine mandata sve do koronakrize vrlo uspješno nosila sa svim izazovima i da je imala vrlo dobre gospodarske brojke i vezane uz broj zaposlenih i smanjenje broja nezaposlenih. Imali smo izvrsne turističke sezone, rast kreditnog rejtinga i životnog standarda. Onda je došla do tada neviđena situacija u kojoj je Vlada isto tako izvrsno reagirala zaštitivši živote i zdravlje hrvatskih građana i krenula s paketom gospodarskih mjera, podsjetio je.

Na  pitanje o terminu održavanju izbora i najavi da neki građani u inozemstvu neće moći glasovati, npr. u Kanadi, te njihovim zamjerkama i što im može poručiti, Jandroković je rekao da se – što se tiče Hrvatske – donijelo zaista dobru odluku, što pokazuju podaci o epidemiološkoj situaciji. Ako se takve brojke nastave u idućih desetak dana, u Hrvatskoj više neće biti zaraženih koronavirusom, dodao je.

Način na koje je postavljeno pitanje, može sugerirati da možda idućih nekoliko godina neće biti moguće održati izbore, rekao je Jandroković dodavši kako postoji mogućnost da se u nekim državama neće riješiti pitanje koronavirusa, kakva je sada dinamika, pogotovo u Južnoj i Sjevernoj Americi i pitanje je kada će tamo biti moguće normalno raditi i funkcionirati.

Nadam se da će, istaknuo je, velika, najveća većina hrvatskih građana moći ostvariti biračko pravo i to je s obzirom na iznimnost situacije i zdravstveni izazov, najviše što smo u ovom trenutku mogli učiniti i postići. Izbori nisu mogli biti u prosincu, jer bismo izašli iz ustavnih rokova i tražili smo trenutak u kojem je bilo najizvjesnije da ćemo moći osigurati provedbu izbora po najboljim mogućim standardima, rekao je Jandroković.

Pokazuje se da je u Hrvatskoj i jednom dijelu zemalja u kojima živi velika hrvatska dijaspora situacija takva da će se moći nesmetano glasovati. U onim državama u kojima to neće biti moguće, naravno da nam je žao i da bismo voljeli da svaki hrvatski građanin i birač ostvari biračko pravo, ali je ovo viša sila i nije to učinjeno s nekom namjerom da se bilo koga onemogući u njegovom glasačkom pravu, nego smo morali voditi računa o ustavnim rokovima i da osiguramo legitimitet nove parlamentarne većine i nove hrvatske vlade, poručio je Jandroković.

 Na upit o mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i objavi video s natpisom “Rijeka – mađarsko more”, Jandroković je rekao kako je očito da se “taj folklor” u Mađarskoj događa s vremena na vrijeme i neprihatljiv nam je. Tu vrstu poruke ne držimo doprinosom razvoju dobrosusjedskih odnosa i kroz nekoliko kanala uputili smo poruku mađarskoj strani da bi bilo dobro da takvu vrstu retorike prestanu koristiti, naglasio je Jandroković. 

 

Politika

Medved: Nova vlada imat će od 15 do 18 ministarstava

Published

on

Ministar branitelja Tomo Medved najavio je u ponedjeljak kako bi do kraja tjedna mogli imati cjelokupnu strukuturu buduće vlade koja će brojiti od 15 do 18 ministarstava, a pojasnio je i zašto se odustalo od objedinjavanja resora obrane i branitelja.

“Predsjednik vlade svakodnevno razgovara s velikim brojem kolegica i kolega za sve resore, za dužnosnike u budućoj vladi. Očekujemo da ćemo do kraja ovog tjedna imati cjelokupnu strukturu buduće vlade. Ona je na tragu najavljenih  smanjenja broja ministarstava ali ni u kojem pogledu neće biti umanjenja u funkcionalnom segmentu”, rekao je Medved u Dnevniku HTV-a dodavši kako bi nova vlada mogla imati 15 do 18 ministarstava. 

Medved, koji bi prema najavama trebao ostati ministar branitelja te postati i jedan od potpredsjednika vlade, objasnio je zašto se odustalo od spajanja Ministarstva branitelja i obrane.

“HDZ i predsjednik Andrej Plenković odašilju snažnu poruku braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata koliko je važna ta populacija te njihov doprinos u stvaranju i obrani domovine i kroz organizacijski oblik i ostavljanje resora Ministarstva hrvatskih branitelja”, poručio je Medved.

Ministarstvo obrane, pojašnjava, ima nove i drugačije izazove ponajviše usmjerene prema obuci, osposobljavanju i nabavci moderne suvremene tehnologije, međunarodne misije i operacije.

“Upravo iz tog razloga, odluka je predsjednika vlade Andreja Plenkovića da zadržimo Ministarstvo hrvatskih branitelja”, rekao je Medved.

Dodao je su izazovi poput pronalaska nestalih osoba, rješavanja pitanja civilnih žrtava te skrbi o zdravlju branitelja takve naravi da je nužno zadržati resor.

Ucitavanje vijesti

Politika

Medved i Grlić Radman ostaju ministri, sazivanje novoizabranog Hrvatskog sabora sredinom idućeg tjedna

Published

on

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je u ponedjeljak, nakon sjednice najviših stranačkih tijela, da Tomo Medved ostaje ministar hrvatskih branitelja, a Goran Grlić Radman ministar vanjski poslova.

„Tomo Medved će biti potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja i biti će odmah do mene u vladi, praktički drugi čovjek vlade ”, kazao je Plenković te je najavio objavu kompletnog sastava vlade krajem tjedna, nakon objave službenih rezultata izbora.

Potvrdio je i da Goran Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova.

Plenković je istaknuo kako ima spremnih 76 potpisa za sastav vlade te da će nakon proglašenja službenih rezultata izbora u dogovoru s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem dogovoriti za sredinu idućeg tjedan sazivanje novoizabranog Hrvatskog sabora.

Premijer je potvrdio i da Gordan Jandoković ostaje predsjednik Hrvatskog sabora, a Željko Reiner i Ante Sanader potpredsjednici Sabora, kao i da će Branko Bačić i dalje biti predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Kazao je i kako je umjesto Jandrokovića za glavnog tajnika HDZ-a imenovan Krunoslav Katičić.

Politika dijaloga u interesu boljitka Hrvatske

Plenković je još jednom izrazio zadovoljstvom pobjedom HDZ-a na izborima i dobivenim povjerenjem birača ponovivši kako ih to dodatno obvezuje na snažan angažman u interesu svih hrvatskih građana.

Osvrnuo se i na poziv na sastanak koji je uputio predstavnicima parlamentarnih stranka rekavši kako mu je cilj otvoriti dijalog i upoznati ih s planovima vlade, a pozvao ih je i da na tome ne skupljaju političke bodove.

„To je sastanak radi dijaloga i izravnog upoznavanja s predstojećim koracima i ključnim temama i problemima koje hrvatsko društvo ima i zakonskim prijedlozima koje će biti na dnevnom redu u Saboru”, kazao je Plenković.

„Ako netko misli da će steći neke osobite poene, neće, naša je politika dijaloga u interesu boljitka Hrvatske”, dodao je.

Snubljenja nema 

Plenković je pritom poručio da mu nije namjera ikoga snubiti niti skupljati „žetončiće”. „Ukoliko netko od izabranih zastupnika ima želju za stabilnošću u zemlji, za potporu vladi, angažman u budućnosti, namjeru podržati našu većinu onda to može učiniti samoinicijativno, javno i transparentno, dakle nema snubljenja ili aluzija na političku korupciju”, istaknuo je.

Komentirajući izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija biti uspješnija u ekonomiji po rastu BDP-a od Hrvatske, Plenković je kazao da ih “nije doživio ni na koji način” te da ono što se događa u Srbiji nema nikakve veze s Hrvatskom.

„Želimo da sve zemlje u našem okruženju budu stabilne, da nema nasilja, da rješavaju probleme na demokratski način”, poručio je.

Izjavu srbijanske premijerke Ane Brnabić koja je genocid u Srebrenici nazvala nesporazumom Plenković je ocijenio promašenom. „Govoriti o najstrašnijem zločinu koji se dogodio nakon Drugog svjetskog rata u kategorijama nesporazuma mislim da je politički pogrešno, krivo i krajnje neprimjereno”, kazao je Plenković.

Ucitavanje vijesti

Politika

Jandroković: Nije točno da je HDZ primio donacije od tvrtki koje su dobile pomoć

Published

on

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković demantirao je u ponedjeljak medijske navode da je HDZ primio donacije od tvrtki koje su dobivale pomoć u sklopu mjera zbog epidemije koronavirusa, a najavio je i kako će  konstituirajuća sjednica Sabora biti idući tjedan.

„Radi se o informaciji koja nije točna. Te donacije uplaćene su najkasnije do 12. ožujka, prije nego se išlo u zatvaranje i primjene mjera za pomoć gospodarstvu. Nakon 12. ožujka nismo primili niti jednu donaciju odnosno primili smo neke donacije ali smo ta sredstva onda vratili u državni proračun, otprilike 70 tisuća kuna”, izjavio je Jandroković uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Dodao je i kako su “te donacije uplaćene prije nego što se uopće dogodila situacija s COVID-om”, poručivši kako u tom trenutku nisu mogli znati što će se događati kasnije.

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a Jandroković bi trebao biti razriješen s mjesta glavnog tajnika stranke, a na njegovo  mjesto trebao bi biti imenovan njegov dosadašnji zamjenik i državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Krunoslav Katičić.

U potpunosti se posvetiti funkciji predsjednika Sabora

Jandroković ističe kako će se “sada 100 posto posvetiti poziciji predsjednika Hrvatskog sabora” te da mu je drago što će po drugi put biti u prilici biti na toj poziciji.

„Bilo je zahtjevno i izazovno paralelno obnašati dužnost predsjednika Hrvatskog sabora i glavnog tajnika HDZ-a, s ponosom gledam na protekle četiri godine i svojem nasljedniku želim uspjeh”, poručio je.

Konstituirajuća sjednica Sabora, najavio je, trebala bi se održati 22. srpnja, ukoliko ne bude žalbi na izbore u Raši, i  to u zgradi Hrvatskog sabora vodeći računa o epidemiološkim mjerama.

Izrazio je također nadu da će se oporbeni čelnici odazvati pozivu premijera Andreja Plenkovića na sastanak ocijenivši taj njegov potez razboritim pokušajem i gestom dobre volje.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije