Jandroković: U središtu su sigurnost građana i novi gospodarski izazovi

Sjednica Središnjeg odbora HDZ-a

U središtu HDZ-ova izbornog programa bit će sigurnost građana i kako se nositi s novim gospodarskim izazovima, najavio je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković uoči sjednice stranačkog Središnjeg odbora na kojoj će biti predstavljena strategija i program za predstojeće izbore.

U središtu našeg programa bit će kako dalje osigurati sigurnost naših građana, njihove živote i zdravlje, ali isto tako kako se nositi s novim gospodarskim izazovima koji su pred nama. Cijeli svijet živi u neizvjesnosti što će se događati na jesen i vjerujemo da upravo program HDZ-a daje najbolja rješenja kada je u pitanju Hrvatska, rekao je Jandroković novinarima u ponedjeljak popodne u hotelu Westin.  

Naglaske strategije i izbornog programa najprije će, rekao je, biti predstavljeno članicama i članovima Odbora, a nakon toga i hrvatskoj javnosti, sutra u 13 sati u prostorima HDZ-a. 

Jandroković je istaknuo da se ova Vlada kroz tri i pol godine mandata sve do koronakrize vrlo uspješno nosila sa svim izazovima i da je imala vrlo dobre gospodarske brojke i vezane uz broj zaposlenih i smanjenje broja nezaposlenih. Imali smo izvrsne turističke sezone, rast kreditnog rejtinga i životnog standarda. Onda je došla do tada neviđena situacija u kojoj je Vlada isto tako izvrsno reagirala zaštitivši živote i zdravlje hrvatskih građana i krenula s paketom gospodarskih mjera, podsjetio je.

Na  pitanje o terminu održavanju izbora i najavi da neki građani u inozemstvu neće moći glasovati, npr. u Kanadi, te njihovim zamjerkama i što im može poručiti, Jandroković je rekao da se – što se tiče Hrvatske – donijelo zaista dobru odluku, što pokazuju podaci o epidemiološkoj situaciji. Ako se takve brojke nastave u idućih desetak dana, u Hrvatskoj više neće biti zaraženih koronavirusom, dodao je.

Način na koje je postavljeno pitanje, može sugerirati da možda idućih nekoliko godina neće biti moguće održati izbore, rekao je Jandroković dodavši kako postoji mogućnost da se u nekim državama neće riješiti pitanje koronavirusa, kakva je sada dinamika, pogotovo u Južnoj i Sjevernoj Americi i pitanje je kada će tamo biti moguće normalno raditi i funkcionirati.

Nadam se da će, istaknuo je, velika, najveća većina hrvatskih građana moći ostvariti biračko pravo i to je s obzirom na iznimnost situacije i zdravstveni izazov, najviše što smo u ovom trenutku mogli učiniti i postići. Izbori nisu mogli biti u prosincu, jer bismo izašli iz ustavnih rokova i tražili smo trenutak u kojem je bilo najizvjesnije da ćemo moći osigurati provedbu izbora po najboljim mogućim standardima, rekao je Jandroković.

Pokazuje se da je u Hrvatskoj i jednom dijelu zemalja u kojima živi velika hrvatska dijaspora situacija takva da će se moći nesmetano glasovati. U onim državama u kojima to neće biti moguće, naravno da nam je žao i da bismo voljeli da svaki hrvatski građanin i birač ostvari biračko pravo, ali je ovo viša sila i nije to učinjeno s nekom namjerom da se bilo koga onemogući u njegovom glasačkom pravu, nego smo morali voditi računa o ustavnim rokovima i da osiguramo legitimitet nove parlamentarne većine i nove hrvatske vlade, poručio je Jandroković.

 Na upit o mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i objavi video s natpisom “Rijeka – mađarsko more”, Jandroković je rekao kako je očito da se “taj folklor” u Mađarskoj događa s vremena na vrijeme i neprihatljiv nam je. Tu vrstu poruke ne držimo doprinosom razvoju dobrosusjedskih odnosa i kroz nekoliko kanala uputili smo poruku mađarskoj strani da bi bilo dobro da takvu vrstu retorike prestanu koristiti, naglasio je Jandroković.