Jandroković: Tuđman je bio dobar i blag čovjek, netipičan političar

U Hrvatskom saboru u ponedjeljak je otvorena knjiga žalosti za HDZ-ova zastupnika Miroslava Tuđmana, koji je preminuo u nedjelju, prvi se upisao predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je istaknuo kako je Tuđman bio blag i dobronamjeran čovjek, netipičan političar.

„Duboko me je pogodila vijest o njegovoj smrti, iako smo znali da njegovo zdravstveno stanje nije dobro, da se borio s teškom bolešću“, rekao je Jandroković novinarima u Saboru.

Naglasio je da će Tuđmana u prvom redu pamtiti kao „dobrog, dobronamjernog, blagog čovjeka, koji nije bio tipičan političar“. Znam da ga cijene kolege iz HDZ-a, ali i ostali zastupnici jer se uvijek zauzimao za agrumentiranu i stručnu raspravu, rekao je Jandroković.

Posebno je naglasio kako je Tuđman bio „strastveni zagovornik“ reformi u Saboru, tako da se ojača njegov dignitet, kvaliteta i stručnost rasprava. Zagovarao je da se puno ozbiljnije radi kroz odbore i u tome je bio ustrajan, rekao je.

Miroslav Tuđman ostavio je trag i izvan Sabora. „Tijekom Domovinskog rata i nakon njega obnašao je niz vrlo važnih funkcija. Pamtit ćemo ga kao jednog od utemeljitelja hrvatske obavještajne zajednice, dao je veliki doprinos u stvaranju hrvatske države i u borbi za njenu neovisnost i samostalnost. Posebno je važan njegov doprinos u Domovinskom ratu“, naglasio je Jandroković.

Podsjetio je kako je s Tuđmanom u zadnjem desetljeću dva puta bio zajedno u istim izbornim jedinicama, na istim listama, te ga, osim političkih veza, uz njega veže i prijateljski, korektan ljudski odnos.

„Siguran sam da će ga pamtiti brojni naraštaji, ostaje veliki gubitak za sve nas u Saboru“, rekao je Jandroković i izrazio sućut obitelji Tuđman.