Jandroković: Susrećemo se s velikim izazovima, ne treba dolijevati ulje na vatru

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je u petak da su izazovi s kojima se Hrvatska susreće zaista veliki, što zahtjeva da budemo ozbiljni, odgovorni i razboriti, a ne da se dolijeva ulje na vatru.

„Izazovi s kojima se Hrvatska susreće su zaista veliki i do sada nakon Domovinskog rata nedoživljeni. Imamo veliku epidemiju, brojke rastu iz dana u dan, imamo posljedice potresa, imamo nasilje, pokušaj ubojstva policajaca koji je čuvao zgradu Vlade. To su događaji koji traže od svih nas budemo ozbiljni, odgovorni i razboriti i da nikako ne dolijevamo ulje na vatru jer tenzije u društvu su prilično velike”, rekao je Jandroković na konferenciji za novinare u Saboru.

Zastupnici moraju voditi računa i o javnom dobru

Posebno je izdvojio odgovornost saborskih zastupnika i zastupnica, za koje kaže da zastupajući stavove birača koji su ih izabrali moraju voditi računa i o javnom dobru.

„U trenutku kada nositelji vlasti i nadležne institucije trebaju potporu da bi se mogli nositi s izazovima nije odgovorno na demagoški i populistički način dolijevati ulje na vatru, opravdavati čak zločin, opravdavati nasilje, koristiti se porukama mržnje”, rekao je Jandroković pozvavši na smirivanje tenzija.

Neki od kolega opredijelili su se za drugi put, a neki su išli pravdati zločin koji je završio ranjavanjem policajca, dodao je.

Ako netko smatra da Vlada ne radi dobro odgovor na to ne može biti povlačenje oružja, nasilje, uvrede i mržnja, naglasio je Jandroković.

Osudio je također verbalne napade i i poruke netrpeljivosti prema članovima Nacionalnog stožera civilne zaštite, te ponovio da je zadaća zastupnika prevenirati takve stvari.

Predsjednik Sabora posebno je istaknuo važnost funkcioniranja institucija u kriznim vremenima, ali i ulaganja zajedničkih napora da se izađe iz krize.

„Moramo osigurati načine kako bismo zdravstveno, sigurnosno i gospodarstveno izašli iz ove situacije, to nećemo postići dolijevanjem ulja na vatru, niti demagogijom , niti olakim iznošenjem stavova i presuđivanjem drugima već jedino ozbiljnim i odgovornim radom”, poručio je i pozvao zastupnike da daju sve od sebe da Hrvatska izađe iz krize.

Jandroković je također ustvrdio kako je jesenja stanka u zasjedanju Sabora uobičajena, a tako rade parlamenti i u drugim državama. „Otkad je Hrvatskog sabora uvijek se u ovo vrijeme događala stanka, ne pamtim, a dugo sam u Saboru, da nije bilo stanki”, rekao je.

Saborski zastupnici za vrijeme stanke mogu se baviti bazom, biti u kontaktu s biračima i građanima, to je dobro i korisno, posao zastupnika nije samo govorenje na plenarnoj sjednici, napominje predsjednik Sabora.

Brojni zastupnici i zaposlenici Sabora bolesni ili u samoizolaciji

Dodao je da će stanka dobro doći i zbog epidemiološke situacije, odnosno činjenice da je veliki broja zastupnika i zaposlenika Sabora bolesno ili u samoizlolaciji.

„Kada se zbroje zaposlenici, zastupnici i predstavnici medija u zgradi Hrvatskog sabora zna se naći oko 500 ljudi”, kazao je.

Najavio je zato preispitivanje načina rada Sabora kako bi se zaštitilo zdravlje zaposlenika i istovremeno omogućili rad saborskih odbora i sjednice.

Zahtjeve dijela oporbe za ukidanjem stanke ocijenio je logičnim predloživši im, međutim, da pozornicu traže na neki drugim pozicijama.

„Izborni rezultat pokazuje da je ova parlamentarna većina ostvarila uvjerljivu pobjedu i mi smo ti koji smo u konačnici odgovorni za upravljanje državom”, rekao je Jandroković.

(Hina)