Jandroković: službeni Beograd je relativizirao incident

Tiskovna konferencija Gordana Jandrokovića nakon povratka iz Beograda

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u srijedu da je službeni Beograd relativizirao incident koji je izazvao Vojislav Šešelj u srbijanskom parlamentu, ali nije želio nagađati je li on bio unaprijed isplaniran.

“Na to pitanje moraju odgovoriti nadležne službe u Republici Srbiji”, rekao je Jandroković na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, govoreći o incidentu koji je ranije u srijedu izazvao osuđeni ratni zločinac Šešelj gazeći hrvatsku zastavu u Skupštini Srbije. Izaslanstvo Hrvatskog sabora nakon toga je odlučilo prekinuti svoj službeni posjet Srbiji.

Šešelj je, prema tvrdnjama očevidaca, u predvorju Skupštine Srbije presreo izaslanstvo Sabora, istrgnuo hrvatsku zastavu, počeo je gaziti i psovati Jandrokoviću “mater ustašku” te poručio da “pozdrave (čelnika hrvatske manjine u Srbiji Tomislava) Žigmanova”, kojem je prošlog tjedna prijetio “ponavljanjem zločina” za koje je osuđen u Den Haagu.

Jandroković je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji po povratku iz Beograda rekao da su predsjednice Skupštine Srbije Maja Gojković i srbijanske vlade Ana Brnabić pokušale relativizirati gaženje hrvatske zastave.

“Moglo bi se polemizirati s načinom kojim su osudili taj događaj jer su ga, po mom mišljenju, pokušale relativizirati”, rekao je Jandroković.