Jandroković: SDP prikriva međusobne konflikte i podjele

Foto: HRT

U emisiji Hrvatskog radija “S Markova trga” urednice Sanje Rabuzin Pavić o saborskim i drugim političkim temama govorio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

“Sutra se sastaje predsjedništvo Hrvatskog sabora, to je svaki puta prije nove sjednice. Osam dana ranije mora biti sjednica Predsjedništva, kazao je na početku emisije. Osvrnuo se i na prethodno razdoblje. “Prošla sjednica bila je jedna od najdinamičnijih.

Mi smo uspjeli raspraviti čak 99 točaka, od toga su bila 54 zakonska prijedloga. Krenuli smo sa preko 140 točaka koje su bile uvrštavane u dnevni red, a sada smo došli na nekakvih 60-ak točaka. Cilj je do kraja godine raspraviti sva izvješća”, najavio je.

Govoreći o najavljenom iskazivanju nepovjerenja Vladi kazao je da mora prvo sačekati da prijedlog dođe do njega, jer mora vidjeti kako će biti formuliran. “Kada ta točka dođe na dnevni red, u skladu s poslovnikom stavit ćemo je na raspravu”, rekao je.

Na pitanje stoji li konstatacija da je samo zahtjevom za izglasavanje nepovjerenja Vladi oporba mogla “natjerati premijera da dođe u Sabor” kazao je: “Neki kolege iz SDP-a, a naročito predsjednik SDP-a, vrlo često manipuliraju s istinom i činjenicama.

Predsjednik vlade Plenković je premijer koji je u prvih godinu dana najviše dolazio u Sabor”. “SDP ima pravo podnijeti takav zahtjev. Moje je mišljenje da je prvi i pravi razlog zašto oni to čine je kako bi prikrili međusobne konflikte i podjele koje postoje unutar SDP-a. Rasprava će pokazati da je to bio pucanj u prazno”, rekao je.

Govorio je i o istražnom povjerenstvu za Agrokor te komentirao stav oporbe. “To što bi oni sada htjeli raditi ono što njima sad politički odgovara, a ne držati se vlastitog prijedloga, to je njihova stvar”, odgovorio je.

Osvrnuo se i na inicijativu za promjenom zakona. “Ne možemo mijenjati zakone kako bi udovoljavali nečijim političkim željama. Dakle, zakoni su tu. Njih donosi vladajuća većina. E sad, da bi SDP i Most mogli ostvarivati svoje političke ciljeve, sada bismo mi trebali mijenjati zakone. Tako to jednostavno ne funkcionira.”

“Nije jedino povjerenstvo način da se utvrde činjenice o tome što se u Agrokoru zbivalo. To je sudski proces, ako će do njega doći, a sve ovo ostalo – to je politička borba”, naglasio je govoreći o situaciji u Agrokoru.