Jandroković SDP-ovcima: Hvatamo krivine koje nas nigdje neće odvesti!

Hina

Unatoč apelu predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, SDP-ovi zastupnici nastavili su u petak, na izjašnjavanju o 380 amandmana podnijetih na tzv. lex. LNG, puštati tonske zapise građana Krka koji se protive izgradnji plutajućeg LNG-a, pa im je Jandroković poručio da će, nastave li kršiti Poslovnik, dobivati opomene, a u konačnici izgubiti pravo govoriti.

“Tko bude kršio Poslovnik, dobivat će opomene i nakon druge gubiti riječ”, rekao je Jandroković SDP-ovim zastupnicima i najavio da će od Odbora za Ustav zatražiti očitovanje o novonastaloj situaciji.

“Nismo imali ovakvu praksu”, konstatirao je te SDP-ovim zastupnicima napomenuo kako bi se netko mogao sjetiti da ne mora biti u sabornici na glasovanju, nego to može učiniti, primjerice, s Korčule.

Mislim da hvatamo neke krivine koje nas nigdje neće nigdje dovesti, Poslovnik treba tumačiti racionalno ili možemo ići u smjeru da radimo predstavu, na vama je da odaberete kako ćete se ponijeti, poručio je SDP-ovcima koji su odabrali ovo drugo, nastavili puštati tonske zapise.

Nismo ih pripremili puno, ali u čast i zahvalu puštamo i jednog člana HDZ-a iz Njivica, uzvratio je čelnik SDP_ovog saborskog kluba Arsen Bauk.

HDZ-ovi zastupnici ustrajno prozivaju kolege da krše Poslovnik, a predsjednika Kluba HDZ-a Branka Bačića zanimalo je jesu li građani dali privolu da se puštaju njihovi tonski zapisi. Svi su potpisom dali suglasnost, uzvratio je Bauk.

SDP-ovac Peđa Grbin ustvrdio je da vladajući imaju ozbiljan problem kad se u Saboru čuje glas građana. “Ono što su građani htjeli prenijeti, mi ćemo učiniti umjesto njih”, rekao je Grbin i ponovio da su građani protiv plutajućeg LNG terminala, da on nije bio u prostornom planu, da ugrožava turizam, da nije isplativ.

“Zakon smrdi na interese, na interesne skupine, u njemu nije objašnjeno što je to strateški interes, građani imaju pravo znati što će se dogoditi kad terminal bude izgrađen, kako će to utjecati na njihov život, naglasio je Grbin.

Hrvatski sabor od jutra se izjašnjava o 380 amandmana podnijetih na predloženi zakon o terminalu na ukapljeni prirodni plin, tzv. lex. LNG, a SDP je podnio 360 ‘opstruktivnih’ nezadovoljan jer su vladajući odbili da se o zakonu, umjesto po hitnom postupku, raspravlja kroz dva čitanja. Vlada redom odbija sve amandmane. (H)