Jandroković: Sabor smatra da presuda ne odgovora činjenicama, nepravedna je, te je odbacuje

Foto: Hina

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u srijedu je nakon jednosatne sjednice Predsjedništva Sabora najavio da će na početku sutrašnje sjednice pročitati zajedničku izjavu svih stranaka u vezi haške presude, za koju Sabor smatra da ne odgovara povijesnim činjenicama, nepravedna je, te je odbacuje.

“Dominantan je stav, gotovo jedinstven, da ta presuda ne odgovara povijesnim činjenicama, da je nepravedna i da ju svi zajedno odbacujemo”, rekao je Jandroković novinarima u Saboru.

Sućut Praljkovoj obitelji

“Tijekom sjednice je do nas došla vijest da je, nažalost, general Praljak umro, i u ime svih nas bih izrazio sućut njegovoj obitelji. To je šokantan kraj rada haškoga suda, vrlo gorka simbolika kada je u pitanju i ova presuda”, kazao je predsjednik Sabora.

Predsjedništvo je vrlo korektno i konstruktivno raspravljalo, te su se suglasili da danas Sabor više neće raditi s obzirom na novonastale okolnosti. “Suglasili smo se također da trebamo biti razboriti, hladne glave, voditi računa o interesima hrvatske države, ali i o interesima Hrvata koji žive u BiH”, rekao je.

Pojasnio je da su svi suglasni sa stavom koji će se sutra iznijeti u izjavi Sabora, dodavši da su se svi koji su sudjelovali u raspravi suglasili da je presuda nepravedna, da nije utemeljena na povijesnim činjenicama i da je treba odbaciti.

“Ne mogu govoriti o tome ima li nekih drugih mišljenja u sabornici, moguće je da ih i ima, ali na Predsjedništvu smo svi bili složni, a bili su na sjednici svi klubovi, koliko znam”, napomenuo je Jandroković.

Ministarstvo pravosuđa napravit će temeljitu analizu

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izvijestio je saborsko Predsjedništvo o tome što je Vlada činila do sada i što će činiti dalje, kaže Jandroković. Bošnjaković je najavio da će napraviti temeljitu analizu nakon što u pisanoj formi dobije presudu i nakon toga poduzeti potrebne pravne, političke i diplomatske radnje.

Dogovoreno je da Sabor uskoro organizira tematsku plenarnu sjednicu o položaju Hrvata u BiH i odnosima Hrvatske i BiH. “Nakon što vidimo i pisanu presudu, vjerojatno ćemo, nadam se stopostotnim dogovorom i suglasjem, donijeti deklaraciju Hrvatskog sabora koja će prokomentirati taj stav haškoga suda”, najavio je Jandroković.

Što se tiče eventualnih pravnih koraka, Jandroković je rekao da se u raspravi spominjao institut revizije, te dodao da će oni koji se time bave poduzeti sve moguće pravne korake da bi osporili ovu presudu.

“Potrebno je djelovati politički i diplomatski, i siguran sam da će to biti i učinjeno”, poručio je šef Sabora.

Presudu ne treba politizirati

Na upit novinara da su se tijekom dana mogla čuti mišljenja kako su neke bivše vlade i predsjednici odgovorni za presudu, Jandroković je odgovorio da se na sjednici Predsjedništva od svih klubova zastupnika čulo se da se presuda ne treba politizirati.

“Svi su govorili o tome da treba očuvati jedinstvo, zajedništvo, osudili su neke izjave koje su išle u smjeru da se pokuša doći do političkih bodova i mislim da je apsolutno dominantan stav da ne treba produbljivati političke prijepore, već da sve političke stranke u Saboru trebaju očuvati jedinstvo i suglasje oko presude”, zaključio je Jandroković.

Doznaje se da će se do sutrašnje sjednice usuglašavati finese teksta izjave koja će biti pročitana. Spomenuta je i mogućnost da sutrašnja sjednica Sabora počne minutom šutnje za generala Praljka, no o tome još nije donesena definitivna odluka jer je riječ o delikatnoj situaciji s obzirom da je neposredno prije samoubojstva pravomoćno osuđen za ratni zločin. (Hina)