Jandroković: Sabor nastavlja s radom u “hladnom pogonu”

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u petak je izjavio kako je s predstavnicima svih saborskih klubova visokim suglasjem dogovoreno da Sabor nastavi s radom, unatoč nagađanjima da bi se zbog epidemije koronavirusa rad parlamenta mogao privremeno prekinuti.

 “Dogovorili smo vrlo visoko suglasje oko toga da Sabor nastavi s radom u formi ‘hladnog pogona’. To znači da će raditi naše službe, odbori i plenarna sjednica, a dogovorili smo se i da saborske zastupnice i zastupnici kao predstavnici naroda daju primjer odgovornim ponašanjem, slušanjem i poštivanjem preporuka nadležnih državnih institucija, Stožera civilne zaštite i HZJZ-a“, rekao je Jandroković.

 Nakon sastanka s predstavnicima klubova novinarima je kazao kako Sabor odgađa sve međunarodne aktivnosti, okrugle stolove, tematske sjednice, organizirane posjete.

 Istaknuo je kako su svi koji su sudjelovali u raspravi naglasili važnost odgovornog ponašanja i poštivanja preporuka poput izbjegavanja bilo kakve vrste kontakata s osobama koje mogu biti zaražene, ali i smirivanje situacije umjesto dizanja panike, pa u tom smislu daju snažnu potporu medicinskoj struci.

 “Sinergija struke i politike u kojoj struka daje preporuke i pravila, a politika to prati”, naglasio je Jandroković.

 Dodao je kako je na sastanku bilo govora i o mogućnosti da se u određenom roku sastanu premijer i nadležni ministri s predstavnicima parlamentarnih stranaka, kako bi ih izvijestili o svemu što Vlada čini.

 Razmišlja se, izjavio je, i o mogućnosti provođenja rasprave, najvjerojatnije na nekom od saborskih odbora, o tome kakve mjere Vlada planira kada je u pitanju gospodarska situacija vezano u koronavirus i sve ono što donosi u budućnosti.

 Jandroković je rekao i kako je bilo riječi i o tome kako organizirati međunarodnu suradnju, kako odgovoriti na sve izazove u turizmu, transportu, poljoprivredi i ostalim područjima.

 Naglasio je kako ga je jako ohrabrio stav svih stranačkih klubova i zaključak da kao narodni predstavnici moraju odgovorno obnašati svoju dužnost i slati pozitivne poruke.

 Novinarima je izjavio kako u ovom trenutku nije prioritet da sabornica bude puna, već da ovdje budu svi predstavnici klubova i konstruktivno, razborito sudjeluju u raspravama.

 “Preporučeno je da na skupovima bude manje od sto ljudi, a u sabornici uglavnom i nema sto ljudi kada je obična rasprava. Vidjet ćemo kako ćemo se ponašati u budućnosti i slušat ćemo preporuke”, zaključio je Jandroković.