Jandroković: Sabor će poštovati odluku Ustavnog suda

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je da će Sabor ispoštovati odluku Ustavnog suda i osigurati tehničke mogućnosti za zaštitu zdravlja zastupnika bez da im se ograničavaju prava i dužnosti na sudjelovanju u raspravama.

“Imamo nekoliko opcija”, rekao je Jandroković u četvrtak na konferenciji za novinare te kao najrealniju naveo opciju da se radi u zgradi Sabora, ali da se plenarna sjednica održava paralelno u Velikoj i Maloj vijećnici te u još tri dvorane.

Objasnio je kako će to tražiti određena ulaganja u tehniku, morat će se postaviti kamere, razglas, ekrani u sve dvorane.

“Po meni je to jedini način da zadovoljimo odluku Ustavnog suda, da svaki od 151 zastupnika može nazočiti i sudjelovati u raspravama, replicirati u svakom trenutku, ne samo kad se nalaze u sabornici“, kazao je Jandroković.

Napomenuo je kako o svemu još predstoji dogovor na saborskom Predsjedništvu, konzultacije s klubovima, sjednica Odbora za Ustav i Poslovnik.

Nastavit ćemo rad Sabora sukladno epidemiološkim standardima

Provest ćemo konzultacije i vjerujem da ćemo moći nastavi rad Sabora, vodeći računa o epidemiološkim standardima, istaknuo je. Potvrdio je da je predsjednik Odbora za Ustav Dražen Bošnjaković za idući tjedan sazvao sjednicu Odbora koja će tražiti rješenja da se ispoštuje odluka Suda.

Kao moguće, manje realne opcije za rad Sabora Jandroković navodi zadržavanje postojećeg formata u kojem je u Sabornici najviše 41 zastupnik, uz mogućnost da zastupnici koji nisu u njoj dolaze u dvoranu i repliciraju.

Druga opcija je traženje drugog prostora gdje će moći sjediti svaki od 151 zastupnika uz pridržavanje epidemioloških mjera.

To nije jednostavno, iziskuje ogromna sredstva jer uz sve zastupnike, prateće službe, medije, morali bi uzeti neku sportsku dvoranu, poput Cibone ili Arene, pa mislim da ta opcija ne bi bila dobra, no ostavljam za raspravu, kazao je.

Jandroković je podsjetio kako je odluka o načinu rada Sabora u doba pandemije donijeta u prošlom saborskom sazivu, uz visoku suglasnost da se tako postupi zbog neizvjesnosti oko korone, za što je glasovao i SDP koji je kasnije podnio tužbu Ustavnom sudu.

“U onom trenutku je to bilo nužno, postupili smo dobro i u dobroj vjeri”, poručio je predsjednik Sabora, priznavši da će “određeni problem” biti održavanje prve sljedeće sjednice.

Više nema mogućnosti za rad u više dvorana ni glasovati video vezom

Jandroković je istaknuo kako po saborskom Poslovniku, čije je “epidemiološke” izmjene Sud ukinuo, Sabor više nema mogućnost rada u više dvorana niti glasovanja video-vezom.

Ako se ne postigne dogovor, dodao je, svi zastupnici će biti u Velikoj vijećnici, a on nema, kaže, Poslovničku odredbu reći zastupnicima u kojoj će dvorani biti.

“Ako se i dogovorimo, postoji mogućnost da jedan od zastupnika kaže da želi biti u plenarnoj dvorani, čini mi se da Ustavni sud stavlja zastupnika iznad kluba”, kazao je Jandroković koji se, ipak, uzda u zdrav razum “jer vremena nisu lagana”.

Mislim da je važnije boriti se protiv Covida nego inzistirati ima li netko pravo na repliku ili nema, zaključio je Jandroković.