Jandroković: Riješen je prvi korak, drugim ćemo sveobuhvatno regulirati pitanje simbola i komunizma i fašizma

Izvor: Dražen Prša/Nacionalno

Glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u izjavi za medije na Markovu trgu i u intervjuu za Dnevnik Nove TV istaknuo da se preseljenjem HOS-ove ploče iz Jasenovca u Novsku riješio prvi korak, dok će se u drugom koraku naći cjelovito rješenje za znakovlje svih totalitarnih režima, i fašizma i komunizma. Dodao je i da bi volio da nadležno povjerenstvo ubrza svoj rad.

Prvim se korakom riješila situacija u Jasenovcu, u kojem se spomen-pločom izrazilo poštovanje prema žrtvi koju su hrvatski branitelji dali za Domovinu. Ali, u tom je mjestu i stradalo puno ljudi upravo pod sloganom „Za dom spremni“, pa je iz civilizacijskih i etičkih razloga – premda je grb udruge HOS-a registriralo Ministarstvo uprave – neprimjereno da ploča s takvim napisom bude u Jasenovcu.

Tu nema pobjednika – niti je smisao ovog rješenja da bude ili pobjednika ili poraženih. Od samog početka, Vlada nastoji riješiti nešto što 27 godina u RH nismo riješili, a to je pitanje kako tretirati simbole totalitarnih režima. Onaj tko misli da ovdje treba slaviti pobjedu, taj griješi. Upravo je smisao svih naših nastojanja da podjele ostavimo iza sebe i da prema svim žrtvama iskažemo dužno poštovanje. Ova se Vlada prva usudila krenuti rješavati to pitanje – stoga očekujem potporu i naših partnera.

U drugom koraku tražit će se zakonsko rješenje za znakovlje svih totalitarnih režima, koje će biti prihvaćeno u cijelom društvu. I nadam se da se na taj drugi korak neće predugo čekati.

Volio bih da Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima ubrza svoj rad te da preporuke dostavi Vladi RH i prije ožujka – jer bi to pridonijelo smanjivanju tenzija u društvu. Nadam se da će se javna rasprava voditi u normalnoj atmosferi – da se drukčije mišljenje odmah ne etiketira.

Ima i onih koji namjerno provociraju i žele izazvati društvene napetosti i političku nestabilnost. Nisu dobronamjerni, a takve treba politički marginalizirati. Oni koriste ovu situaciju za skupljanje politikantskih bodova, za razne vrste provokacija, manipulacija i nanošenja štete Vladi koju predvodi Andrej Plenković, ali i cijeloj Hrvatskoj.

Pogledajte malo međunarodni kontekst i moći ćete i sami dosta toga zaključiti. U nedostatku vizije kako bi trebala izgledati moderna Hrvatska žele, primjerice, skrenuti pozornost s rekordne turističke sezone te stavljaju naglasak na ideološke teme, pogotovo one koje se tiču Drugog svjetskog rata. Ništa drugo i ne mogu ponuditi.

Da bi se pozdrav “Za dom spremni” maknuo iz grba udruga HOS-a, potrebno je promijeniti zakon. Ne možete doći na silu i reći – sad vi to morate maknuti. To se rješava zakonskim putem, što i jest razlog zašto se ide korak po korak.

Nadam se da će se svi suzdržavati postavljati bilo kakve nove spomen-ploče dok ne dobijemo preporuke Vijeća o tome koje se znakovlje ne bi smjelo koristiti – bilo fašističkog, bilo komunističkog totalitarizma. Nadam se da će biti dovoljno svijesti i političke mudrosti, dovoljno dobre volje i odgovornosti prema Hrvatskoj 2017. da se ne izazivaju novi prijepori, nego da u tolerantnoj i korektnoj atmosferi pronađemo rješenja.

Očekujem od svih da će se suzdržavati od bilo kakvih provokacija, koje mogu otežati položaj, u prvom redu, žrtvama. Apeliram na sve da vode računa o žrtvama – i hrvatskih branitelja i onih koji su stradavali u Drugome svjetskom ratu.

Ustaški pozdrav “Za dom spremni” je ustaški pozdrav “Za dom spremni”. S obzirom da je bio ustaški pozdrav, s obzirom da se koristio u vrijeme jednoga totalitarnog i zločinačkog režima, on za mene ima negativnu konotaciju.

U sabornici više neće biti hrpe papira,prelazimo u potpunosti na internet. Svi zastupnici će se služiti ili tabletima koje im je dao na raspolaganje Hrvatski sabor ili vlastitim računalima.

Sasvim sigurno se radi o priličnoj uštedi, s obzirom da su se dosad svi materijali tiskali u 151 primjerku, a zakoni su ponekad imali i više od 150 stranica. Sad će samo iznimno, i to u vlastitom klubu, zastupnik moći printati materijal.