Jandroković: Radeljić poticao sukob između premijera, vlade i predsjednice

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković oštro je u ponedjeljak kritizirao potez smijenjenog savjetnika predsjednice republike Mate Radeljića ustvrdivši kako je neprimjereno da takvu njezinu odluku uopće dovodi u pitanje, ali i dodavši kako je iz medijskih napisa vidljivo da je Radeljić bio taj koji je poticao sukob između premijera, vlade i predsjednice republike.

“Neprimjereno je i neobično da jedan od savjetnika predsjednice dovodi u pitanje njenu odluku da ga razriješi. Ponašao se kao dužnosnik s izbornim legitimitetom, a imenovala ga je predsjednica. Njezino je pravo imenovati i razriješiti”, rekao je Jandroković za Jutarnji list.

Dodao je i kako je dosad neviđen fenomen da se pozicija predsjednice uvjetuje ostankom jednog savjetnika. To, ističe Jandroković, ide kroz određene medije koji su i do sada bili glavni zagovaratelji distanciranja predsjednice od vlade pa i HDZ-a.

“Iz svih medijskih napisa vidljivo je je da je navedeni savjetnik bio taj koji je poticao sukob između predsjednika vlade, vlade i predsjednice države. Sada postaje potpuno jasno da sukob nije inicirala vlada niti HDZ, nego da je to bila jedna osmišljena politika koja je željela izazvati stalne sukobe i napetosti između predsjednice i vlade, odnosno premijera”, kazao je.

Bivši savjetnik predsjednice republike Mate Radeljić, nakon što je smijenjen s te dužnosti, obratio se priopćenjem za javnost u kojem je među ostalim naveo kako mu je agent SOA-e prijetio zaletavanjem automobilom u njega bude li radio protiv predsjednice nakon što iz njezinog Ureda ode. (h)