Jandroković: Prvih 100 dana Vlade turbulentni

Zagreb, 31.10.2020 - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković (na slici) s izaslanstvom Sabora položio je vijence u prigodi blagdana Svih svetih na Gradskom groblju Mirogoj kod spomenika "Glas hrvatske žrtve – Zid boli", kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika, pred Središnjim križem zapaliti svijeću i kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković ocijenio je u subotu kako je prvih 100 dana Vlade bilo iznimno turbulentno, da je vrlo brzo formirana vladajuća većina te da su svi institucionalni potezi u Saboru i Vladi učinjeni dobro i brzo, a donesen je i zakon o obnovi Zagreba.

To nam je bio prioritet, a pokazalo se i da je bilo ispravno ići na izbore u srpnju kada je epidemiološka situacija bila najbolja, jer da smo čekali s izborima do jeseni – pitanje je bi li se oni uopće mogli održati i onda bismo ušli u ustavnu krizu, ocijenio je Jandroković u izjavi novinarima na Mirogoju, gdje je položio vijence i zapalio svijeće u prigodi blagdana Svih svetih.

Vlada se, podsjetio je, isto tako suočila i s brojnim socioekonomskim izazovima, čini mi se da je vrlo dobro reagirala kroz osiguranje europskih sredstava, radi se o vrlo izdašnim fondovima koji će, sasvim sigurno, u velikoj mjeri pokriti minuse koje ćemo imati u proračunu zbog pada gospodarstva.

Nažalost, imali smo i situaciju na Trgu Svetog Marka s oružanim napadom na policajca, rekao je Jandroković. Imali smo dosta toga, ali mislim da – kad se usporedimo s drugim državama koje prolaze kroz krizne situacije – Hrvatska dosta dobro kroz to brodi, ocijenio je.

Ne polemikama koje nisu krucijalne i bitne za naše ljude

Odgovarajući na  novinarski upit o ‘prepucavanju’ premijera i predsjednika države, Jandroković je rekao kako nema nikakvog ‘prepucavanja’  te da se nakon jutrošnje premijerove izjave nada da to ide k svome smirenju.

Već nekoliko dana nema nikakvih odgovora s Vladine strane, predsjednik Republike pokušava ući u neke polemike, ali on je odabrao svoj stil  i put, ponekad je, po meni, teških riječi, ali sasvim sigurno u meni neće imati partnera za tu vrstu rasprave, poručio je.

Na upit je li premijer potrošio previše vremena na prepucavanje s predsjednikom države, Jandroković je rekao kako ne želi  više govoriti o predsjedniku Republike i dodao da je premijer već u nekoliko navrata dao do znanja da ga ta vrsta polemike ne zanima i da se okrenuo onom što je prioritetno za Hrvatsku i kako to smatra ispravnim.

Upitan jesu li izbjegli zajednički dolazak s predsjednikom Republike na Mirogoj, Jandroković je rekao kako nije bilo nikakve namjere. “Planirali smo posjet groblju za danas, u subotu, poziv je došao u četvrtak popodne, istodobno u moj ured i medije i nije bilo nikakvih niti razgovora niti dogovora  o vremenu i lokaciji. Više sam to doživio kako neko obraćanje ili priopćenje predsjednika Republike, nego ozbiljan poziv”, ustvrdio je Jandroković.

U vezi neodržavanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost i Predsjednikove izjave, Jandroković je rekao kako nije za nju čuo, no da će sjednica biti održana kada za to dođe trenutak i steknu se uvjeti.

Ova godina je specifična zbog epidemiološke situacije tako da smo vodili računa i o tome da nas bude manje i da ne bude većih okupljanja i mislim da je to primjereno vremenu i godini u kojoj se nalazimo, ocijenio je. Bit će prilike i vjerujem da iduće godine da će to sve biti kao i prije, uvjeren je Jandroković.

U vezi funkcioniranja Sabora u uvjetima sve većeg broja zaraženih zastupnika, Jandroković je rekao kako su na tragu odluke Ustavnog suda imali sjednicu saborskog predsjedništva i Odbora za ustav, Poslovnik i politički sustav. Vođeni su vrlo konstruktivni razgovori, dogovorili smo se da ćemo zasjedati u više prostorija i otkloniti ključni prigovor vezan uz repliciranje na izlaganje predlagatelja.

Moći ćemo sasvim sigurno raditi, imamo i mogućnost video sudjelovanja u raspravi i glasovanja tako da – bez obzira na sve  – Sabor je ispunjavao svoju temeljnu funkciju i uvjeren sam da će to tako biti i dalje. Moramo biti odgovorni, a zastupnici moraju u tome i prednjačiti, poručio je Jandroković.

Na novinarsku napomenu kako ga predsjednik države zove “vjerni Gogo”, Jandroković je ponovio kako neće polemizirati s njime i da on može činiti što god hoće i izgovarati kakve god riječi želi. Prioriteti su nam danas da osiguramo zdravlje i živote našim građanima i da brinemo o njihovim plaćama i radnim mjestima i sigurnosti naših ljudi. Sasvim sigurno neću se uvlačiti u nikakve polemike koje nisu krucijalne i bitne za naše ljude, poručio je Jandroković.

Predsjednik Sabora odgovorio je da će sasvim sigurno ići u Vukovar i biti u Koloni sjećanja te kako se nada da će tamo biti i predsjednik Republike i premijer i da će sve biti u skladu s protokolom.

(Hina)