Jandroković pročitao izjavu o presudi, održana minuta šutnje

Dan nakon dramatičnih događaja u Haagu gdje je Slobodan Praljak, nakon što mu je pročitana presuda popio otrov te potom preminuo u bolnici, ne jenjavaju reakcije političkog vrha Hrvatske.

Šestorici čelnika Herceg- Bosne Haški sud je u srijedu pravomoćno izrekao ukupno 111 godina zatvora za zločine nad muslimanima u BiH; Prliću 25, Stojiću, Praljku i Petkoviću po 20 godina, Ćoriću 16 i Pušiću 10 godina zatvora. Nakon što mu je pročitana presuda Slobodan Praljak je u sudnici popio otrov, a kasnije je od posljedica preminuo u bolnici.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković čita zajedničku izjavu parlamentarnih stranaka u vezi s haaškom presudom šestorici Hrvata iz BiH.

”Jučer, u srijedu, 29. studenoga održana je sjednica proširenog Predsjedništva Hrvatskoga sabora u povodu žalbene presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju kojom se potvrđuju kazne za Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića. Nakon jučerašnje rasprave, Klubovi zastupnika suglasili su se u ocjeni da žalbena presuda ne uvažava povijesnu istinu, činjenice i dokaze te je kao takva nepravedna i neprihvatljiva. Upravo je tragičnim činom oduzimanja života, general Slobodan Praljak na simboličan način ukazao na svu nepravednost žalbene presude Dopustite mi da u ime Hrvatskoga sabora i u osobno ime izrazim iskrenu sućut njegovoj obitelji”, izjavio je Jandroković.

Potom su zastupnici minutom šutnje odali počast ‘svim žrtvama’.