Jandroković: ‘Predsjednica ne spada u grupu ekstremno desnih političara’

Izvor: Dražen Prša/Nacionalno

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković komentirao je nakon sjednice Predsjedništva Sabora aktualne teme i najavio početak zasjedanja Sabora.

“U ponedjeljak ću vas izvijestiti o dinamici rada. U prva dva tjedna bit će raspravljene točke koje zanimaju javnost. Krećemo s dosta dinamičnim zasjedanjem. U prvim tjednima bit će raspravljena točka opoziva potpredsjednice Martine Dalić jer po zakonu mora biti raspravljena do 19. travnja, a u početku će biti i točka oko Istanbulske konvencije”, kaže Jandroković.

Komentirao je i novi Poslovnik Sabora.

“Imamo nova pravila, i danas se razvila rasprava oko uvrštavanja točaka koje dolaze iz oporbe. Kao predsjedavaći uvrstit ću i više njihovih točaka”, najavio je.

Još uvijek se ne zna tko će biti voditelj ERS-a, a premijer i resorna ministrica imaju, čini se, suprotstavljena mišljenja.

“To pitanje ne bi trebalo ugroziti većinu u Saboru. Važno je da se uvažavanjem, raspravom i dijalogom pronađe rješenje. Nije dobro odmah dizati tenzije ako se u prvi tren oko nečeg ne složimo”, smatra predsjednik Sabora.

Odgovarajući na pitanje treba li državni tajnik Matko Glunčić biti na čelu ERS-a usprkos protivljenju ministrice, Jandroković je rekao: “O tome će odlučiti nadležno tijelo i njima prepuštam da donesu odluku. Moj stav je da svatko tko je dovoljno kvalificiran i ima potporu članova PSP-a i treba biti predsjednik. Ne bih htio inzistirati na političkoj odluci. Ministrica ima svoje mišljenje.”

Osvrnuo se i na skorašnju nagodbu u Agrokoru.

“Očekujem da će nagodba biti ostvarena i prema informacijama koje imam sve ide u dobrom smjeru. Različiti stavovi se usuglašavaju i čini mi se da sve ide u dobrom smjeru.” Smatra i kako je proces postizanja nagodbe zasad prioritet te da”on mora biti realiziran jer se radi o zaštiti hrvatskih dobavljača i velikog broja radnih mjesta”.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara prebacio je odgovornost na Vladu.

“Duspara ne daje dokaze za ono što tvrdi. Pratio sam što se događa, radi se o iznimno neugodnoj sitaciji. Optuživanjem bez dokaza i prikupljanjem jeftinih političkih bodova se neće ostvariti napredak. Ako ima krivaca, treba se utvrditi tko su i trebaju odgovarti”, kaže Jandroković.

Hrvatsku predsjednicu neki svjetski mediji svrstali su među ekstremno desne političare. Jesu li takvi političari postali mainstream u Europi?

“S obzirom da ih nazivate ekstremnim ne mogu biti dio mainstreama. Ne slažem se da hrvatska predsjednica spada u tu grupu političara”, zaključio je, prenosi N1.