Jandroković: “Potpuno je nebitno za nas dolazi li Vučić ili ne”

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nije u četvrtak htio komentirati razloge zbog kojih je vodstvo Europske pučke stranke (EPP) odlučilo da neće tehničke sastanke održavati u Saboru, no ocijenio je kako su “vjerojatno vidjeli da se od tehničkih stvari radi političko pitanje”.

“To ćete morati pitati predstavnike EPP, neću komentirati koji su njihovi razlozi za to”, odgovorio je Jandroković novinarima koje je zanimalo zašto je EPP odustao od sastanaka u Saboru.

“Dobio sam informaciju tijekom dana da će te sastanke otkazati, vidio sam neformalnu informaciju, je li ona točna ili nije, ne mogu sa stopostotnom sigurnošću reći”, kazao je, opetujući da se kongres EPP-a s dvije tisuće izaslanika održava u Areni, dok su u Saboru trebali biti tehnički sastanci zatvoreni za javnost, skupštine i predsjedništva EPP-a.

No, vjerojatno su, kaže, vidjeli da se od tehničkih stvari radi političko pitanje, pa kako ne bi štetili kongresu, koji će biti izvanredan politički događaj, vjerojatno su tako odlučili.

Vučić sigurno ne bi došao

Jandroković je “još jednom od obmana” nazvao informaciju da bi u Sabor došao i govorio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

“On uopće nije član ni predsjedništva, ni skupštine EPP-a, on tu sigurno ne bi došao”, istaknuo je te napomenuo kako se stvorila “ružna atmosfera i od jednog velikog događaja, koji je bitan ne samo za HDZ, nego i za Hrvatsku, stvorila atmosfera koja se fokusira na potpuno krivu stvar”.

Mislim da je dobro da relaksiramo situaciju i da ključne poruke i ključni događaj bude u Areni, naveo je.

“Što se mene, a i cijele Hrvatske tiče, njegov dolazak nije posebno bitan. Ovo je kongres EPP-a, Vučićeva stranka samo je pridružena članica, dakle on je u cijeloj konstrukciji i pripremama kongresa EPP-a zaista na marginama”, poručio je predsjednik Sabora.

Podsjetio je kako je već ranije govorio da je potpuno pogrešno stavljati Vučića u fokus, da to samo ide njemu na ruku. “Dakle, to je bio potpuno krivi pristup, potpuno je nebitno za nas dolazi li Vučić ili ne, mi se ovdje koncentriramo na nešto što je puno bitnije, a to je jačanje međunarodnog položaja Hrvatske, a ovaj kongres će, sasvim sigurno, držati Hrvatsku dva dana u fokusu europske javnosti”, rekao je Jandroković nakon sjednice saborskog Predsjedništva.

Mostova obmana

Najavio je da iduća sjednica Sabora počinje 27. studenoga i trajat će do 13. prosinca, te poručio da u jednotjednoj stanki nema ništa sporno.

“To je obmana koju Most ponavlja i molim vas da ne nasjedate na to”, uzvratio je na upit zašto je odbijen prijedlog Mosta da se zasjeda već idući tjedan s obzirom da u Saboru neće biti EPP-a.

“Već 30 godina Sabor uvijek na jesenskom zasjedanju ima dvije sjednice i dva aktualna prijepodneva. Da sam sada produžio sjednicu iz oporbe bi vjerojatno rekli da sam to učinio da nemaju aktualno prijepodne”, naglasio je Jandroković.