Jandroković: politička stabilnost preduvjet za gospodarski rast i razvoj

Zagreb, 14.2.2018. - Poslovni ručak Američke gospodarske komore (AmCham) u Hrvatskoj. Na slici predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Politička stabilnost je glavni preduvjet za gospodarski rast i razvoj zemlje i stoga je to bio prioritet u prvoj godini mandata hrvatske vlade, izjavio je u srijedu predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na prvom ovogodišnjem poslovnom ručku Američke gospodarske komore.

“Političku stabilnost smo stavili kao ključni prioritet u prvoj godini mandata vlade Andreja Plenkovića. To je temeljni kamen u razvoju Hrvatske i preduvjet za gospodarski rast i razvoj”, kazao je Jandroković.

Podsjetio je da je u 2016. zbog političke nestabilnosti došlo do sveukupnog zastoja i krize u društvu, dodavši da je parlamentarna većina “tanka i heterogena i stoga je treba čuvati”.

“Bez čvrste parlamentarne većine, Hrvatska ima problema u svakodnevnom funkcioniranju”, kazao je Jandroković i podsjetio da mi nismo tradicionalna demokracija koja traje već nekoliko desetljeća, već da je hrvatska demokracija vrlo mlada.

Također je upozorio i da je trenutno stanje u svijetu vrlo složeno, u previranju, pa tako ni regija jugoistočne Europe još uvijek nije stabilizirana, dok se Hrvatska suočila s propašću Agrokora i stanjem u susjednim zemljama

“Svijet više nije predvidiv”, kazao je predsjednik Sabora.

“No, i u takvim okolnostima, 14 mjeseci ove vlade pokazuje da Hrvatska ide u boljem smjeru i postiže sve bolji rezultat”, kazao je Jandroković u obraćanju predstavnicima poslovne zajednice.

“U 2017. smo ostvarili gospodarski rast od oko tri posto, rast industrijske proizvodnje, ulaganja, izvoza, a zabilježen je i rast zaposlenosti, plaća i socijalnih naknada”, rekao je Jandroković.

Europska komisija, kako je rekao, predviđa hrvatski gospodarski rast od 2,8 posto u 2018. i 2,7 posto u 2019., dok su vladine procjene optimističnije i one se kreću oko tri posto.

Jandroković je istaknuo da je značajno smanjen javni dug, ostvaren je proračunski suficit i do sada bilježimo najnižu stopu nezaposlenosti od 12,4 posto u 2017.

“Državni je proračun prvi puta od stjecanja samostalnosti godinu završio u suficitu. Na početku mandata javni dug je iznosio 85 posto BDP-a, a sada je na razini od 78 posto BDP-a”, rekao je Jandroković.

Istaknuo je uspješnu turističku godinu, s 18,5 milijuna gostiju 2017., što predstavlja povećanje od 13 posto u odnosu na raniju godinu.

“Prihodi od turizma su rasli 10 posto”, rekao je Jandroković.

Osvrnuo se i na cjelovitu poreznu reformu koja je, kako je rekao, provedena kako bi olakšala uvjete poslovanja i učinila stabilnim i poticajnim porezni sustav koji je ranije bio podložan brojnim izmjenama što je dovodilo do nesigurnosti i slabog ulaganja.

“Nakon poreznog rasterećenja u 2017. od oko 2,5 milijardi kuna, u 2018. je procjena da će porezno rasterećenje građana i poduzetnika iznositi oko 1,2 milijarde kuna”, kazao je predsjednik Sabora.

Za proračun za 2018., koji je usvojen u studenom prošle godine, rekao je da ima razvojnu dimenziju i dimenziju društvene solidarnosti.

Od izazova na koje će Hrvatska morati odgovoriti naveo je Agrokor, strukturne reforme i infrastrukturne projekte.

“Što se tiče Agrokora, spriječene su najgore posljedice za gospodarstvo”, kazao je Jandroković i pojasnio da sada slijedi nagodba koja će koncern očuvati, ali ne u ovoj formi.

Strukturne reforme, nastavio je, imaju za cilj smanjenje makroekonomske neravnoteže.

“U tijeku je reformski paket za zdravstveni sustav, pred nama je reforma obrazovanja, javne uprave, a nužna je i reforma mirovinskog sustava”, najavio je Jandroković.

Od važnih infrastrukturnih projekata izdvojio je Pelješki most te LNG terminal za ukapljeni plin za koji, kako je rekao, Hrvatska ima snažnu potporu SAD-a.

Kao glavne strateške ciljeve naveo je uvođenje eura i ulazak Hrvatske u Schengen.

“Time bismo zaokružili tu europsku priču i izjednačili status Hrvatske s ostalim zemljama članicama EU-a”, naglasio je Jandroković u svom govoru.

Američka gospodarska komora (AmCham) ove godine obilježava 20. godišnjicu djelovanja u Hrvatskoj. To je najveća međunarodna poslovna udruga u zemlji. AmCham u 117 zemalja svijeta zapošljava 67.000 ljudi.