Jandroković otkrio zašto je ovoj Vladi najteže

D.Prša/Ilustracija/Nacionalno

Premijer Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ovih je dana kazao da su se na njegovu Vladu sručili skoro svi problemi ovog svijeta.

Plenkovićevu hiperbolu pokušao je pojasniti, a dijelom ju je i prisnažio predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković u intervjuu Novom listu. Na početku je priznao da je ipak bilo teže vladama koje su bile tijekom Domovinskog rata.

“Svaka je Vlada imala svoje probleme i izazove. Posebno je teško vrijeme bilo Domovinski rat i velikosrpska agresija, tadašnji problemi ne mogu se uspoređivati ni s čim drugim. Vlada Andreja Plenkovića susrela se s nizom problema koje je naslijedila, koje nije sama izazvala nego su oni ili posljedica nekih bivših politika ili rezultat događaja izvan same Vlade, primjerice Agrokor. A bilo je i prirodnih katastrofa, požara i poplava, na koje se moralo brzo reagirati”, kazao je Jandroković.

Na opasku novinara da je u mandatima svih dosadašnjih vlada bilo i poplava i požara, Jandroković je odgovorio da “svakako jest”, a potom, kao dodatni otežavajući faktor naveo i da je “promijenjen koalicijski partner i formirana nova parlamentarna većina”.

Na novu opasku novinara da HDZ to nije morao, već tako htio, Jandroković je uzvratio da to nije bila volja HDZ-a “nego rezultat oporbene politike Mosta unutar Vlade”.

“Oni su povlačili poteze koji su doveli do prekida suradnje između HDZ-a i Mosta. Nadalje, ovu godinu je obilježila i situacija s Agrokorom, zbog koje je donijet zakon kojim je izbjegnuta gospodarska katastrofa. Da je Agrokor otišao u stečaj izgubljeno bi bilo više desetaka tisuća radnih mjesta, propali bi dobavljači, partneri Agrokora…

Nijedna prijašnja Vlada nije imala ovakvu situaciju jer riječ je o najvećoj hrvatskoj tvrtki.

Podsjećam da se na početku mandata dogodio i slučaj Orašje, gdje su uhićeni Hrvati optuženi za ratni zločin, što je dovelo do napetosti u odnosima s BiH.

Pa odnos INA-MOL, arbitraža sa Slovenijom, pitanje totalitarnih simbola s kojima se nijedna Vlada dosada nije usudila cjelovito suočiti, naglo probuđeni interes Bošnjaka za Pelješki most…”, nizao je dalje Jandroković sve unutarnjopolitičke i vanjskopolitičke kataklizme koje su zadesile Plenkovićevu vladu.