Jandroković optužio Kovača za agresiju i manipulacije

Zagreb, 05.01.2020. - Doček izbornih rezultata u stožeru kandidatkinje za predsjednicu Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Na fotografiji Gordan Jandroković. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković ocijenio je u utorak da kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač nedostatak vizije i karizme nadomješta “agresijom i manipulacijama” u obračunu sa suparnicima na izborima u HDZ-u na kojima je Kovač protukandidat Andreju Plenkoviću.

Jandroković je ustvrdio da se iz Kovačeva izbornog stožera proteklih dana neargumentirano optuživalo HDZ-ovo središnje izborno povjerenstvo i pojedine ljude uključene u organizaciju izbora.

Kao primjere naveo je da su Kovač i njegov stožer prozivali konkurente za navodne prijetnje članstvu angažiranom na Kovačevoj strani, dok je za predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića Kovač rekao da ga “ne može razumjeti bez rječnika”, aludirajući na Bačićev dijalekt. 

“Jedno je voditi polemiku s protukandidatom, a drugo je ići na osobnu razinu i upućivati ružne poruke članstvu, te pritom vlastiti nedostatak vizije i karizme nadomještati agresijom i manipulacijama. Takvu vrstu ponašanja, koja dolazi iz tabora gospodina Kovača, ne smatram korektnom”, rekao je Jandroković novinarima na marginama EU-ove međuparlamentarne konferencije o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici.

Pozvao je kandidate da prestanu lažno optuživati za navodne propuste u organizaciji izbora, bez ikakvih dokaza. Posebno je pozvao Kovača da dokaže svoje tvrdnje da HDZ svoje članove zapošljava preko veze u državnoj i javnoj upravi,

Plenković i Kovač će moći imati svoje članove u biračkim odborima

“Nekoliko je puta iznio optužbe na račun predsjednika središnjeg izbornog povjerenstva, na ljude koji rade u glavnom tajništvu HDZ-a. Pozvali smo ga tada da optužbe potkrijepi dokazima i argumentima, ni jednom to nije učinio. Riječ je o nekorektnoj i neprimjerenoj  agresiji i manipulaciji”, ustvrdio je Jandroković.

Kandidati, istaknuo je, moraju biti svjesni da takve optužbe imaju posljedice na rejting stranke i međuljudske odnose unutar HDZ-a.

Vezano uz izborne pripreme, Jandroković napominje kako će radi transparentnosti Plenković i Kovač moći imati svoje članove u biračkim odborima. Tako će broj članova u biračkim odborima sa sadašnjih pet narasti na sedam.

Kandidati za zamjenika i potpredsjednike stranke moći će imati svoje promatrače na biračkim mjestima.

“Želimo otkloniti bilo kakvu sumnju oko toga da je negdje nešto napravljeno krivo”, ističe glavni tajnik HDZ-a, koji skrbi o transparentnosti i korektnosti izbornog procesa u HDZ-u.