Jandroković: Neprihvatljive Bunjčeve prijetnje smrću saborskoj straži prešle sve dozvoljene granice

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u petak je oštro osudio prijetnje smrću zastupnika Živog zida Branimira Bunjca predstavnicima saborske straže, koji su za noćašnje maratonske rasprave iz sabornice iznosili njegovog stranačkog kolegu Ivana Pernara, te poručio kako njegove neprihvatljive poruke straži da “neće izaći živi” prelaze sve dozvoljene granice.

 “Još jednom se događaju scene koje niti pridonose ugledu Sabora, niti su primjerene, niti šalju poruku hrvatskim građanima, posebno mladima o tome kako bi se trebalo ponašati. Posebno me iznenadilo i zgrozilo to što je zastupnik Živog zida praktički prijetio smrću ljudima iz zaštite koji su tamo radili posao koji moraju obavljati, vrlo obzirno. Uvijek su u neugodnim situacijama kada moraju djelovati protiv saborskih zastupnika, ali ono što je Bunjac noćas izgovorio zaista je nevjerojatno i prelazi granicu onoga što smatram prihvatljivim“, izjavio je Jandroković novinarima. 

 Naglasio je kako je odgovornost na svakom od zastupnika pojedinačno, da nema tog akta, Poslovnika i Etičkog kodeksa koji će zaustaviti one zastupnike koji žele raditi incidente, pa čak i dolaziti do razine da izgovaraju vrlo ozbiljne prijetnje pripadnicima saborske straže da “neće izaći živi ako još jednom takvo što naprave”.

Nemoguće je spriječiti takvo ponašanje zastupnika, moguće su jedino sankcije

 “Nemoguće je to spriječiti, moguće su jedino sankcije“, kazao je predsjednik Sabora.

 Ne zna kako će reagirati stražari kojima je prijetnja upućena, možda će, navodi, i oni tražiti svoju pravdu pred sudom.

 “Imamo sankcije poput opomene, isključivanja iz rasprave, te zahtjev straži da izvede zastupnika iz sabornice, a to se u ovom slučaju već dogodilo i ovo je sad već pitanje za čitavu državu i čitavo društvo hoćemo li i dalje tolerirati ovakvu vrstu ponašanja, čak je i poticati u dijelu medija jer je to jako atraktivno. No, ja mislim da ovo zaslužuje svaku osudu i najstrože moguće sankcije od strane birača i društva u cjelini“, istaknuo je.

 Jandroković je napomenuo da ovo nije prvi put da se ciljano, osmišljeno provocira kako bi se dovelo do situacije da predsjedavajući zatraži stražu da izvede zastupnika iz sabornice, naglasivši da se ljudi koji rade taj posao nalaze u vrlo nezahvalnoj situaciji jer moraju fizički micati zastupnike iz Sabora, “a sasvim sam siguran da im to nije drago niti to žele”.

Pojedini zastupnici namjerno traže incident kako bi se predstavili kao žrtve 

 “Pojedini zastupnici namjerno traže incident, da dođe do ovakve vrste fizičkog kontakta u kojem bi se oni željeli predstaviti kao žrtve i za to traže bilo kakav povod kako bi mogli optužiti i Sabor, predsjedavatelje i stražu da su prema njima postupili neprimjereno. Ono što je izgovorio kolega Bunjac prelazi sve dozvoljene okvire, to je prijetnja smrću i takvo što treba osuditi”, poručio je.

 “Nikako nemam razumijevanja za one koji prijete i za one koji bi pokušali fizičkom silom djelovati u Saboru“, zaključio je Jandroković.