Povezite se

Politika

Jandroković: Neprihvatljive Bunjčeve prijetnje smrću saborskoj straži prešle sve dozvoljene granice

Objavljeno

-

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u petak je oštro osudio prijetnje smrću zastupnika Živog zida Branimira Bunjca predstavnicima saborske straže, koji su za noćašnje maratonske rasprave iz sabornice iznosili njegovog stranačkog kolegu Ivana Pernara, te poručio kako njegove neprihvatljive poruke straži da “neće izaći živi” prelaze sve dozvoljene granice.

 “Još jednom se događaju scene koje niti pridonose ugledu Sabora, niti su primjerene, niti šalju poruku hrvatskim građanima, posebno mladima o tome kako bi se trebalo ponašati. Posebno me iznenadilo i zgrozilo to što je zastupnik Živog zida praktički prijetio smrću ljudima iz zaštite koji su tamo radili posao koji moraju obavljati, vrlo obzirno. Uvijek su u neugodnim situacijama kada moraju djelovati protiv saborskih zastupnika, ali ono što je Bunjac noćas izgovorio zaista je nevjerojatno i prelazi granicu onoga što smatram prihvatljivim“, izjavio je Jandroković novinarima. 

 Naglasio je kako je odgovornost na svakom od zastupnika pojedinačno, da nema tog akta, Poslovnika i Etičkog kodeksa koji će zaustaviti one zastupnike koji žele raditi incidente, pa čak i dolaziti do razine da izgovaraju vrlo ozbiljne prijetnje pripadnicima saborske straže da “neće izaći živi ako još jednom takvo što naprave”.

Nemoguće je spriječiti takvo ponašanje zastupnika, moguće su jedino sankcije

 “Nemoguće je to spriječiti, moguće su jedino sankcije“, kazao je predsjednik Sabora.

 Ne zna kako će reagirati stražari kojima je prijetnja upućena, možda će, navodi, i oni tražiti svoju pravdu pred sudom.

 “Imamo sankcije poput opomene, isključivanja iz rasprave, te zahtjev straži da izvede zastupnika iz sabornice, a to se u ovom slučaju već dogodilo i ovo je sad već pitanje za čitavu državu i čitavo društvo hoćemo li i dalje tolerirati ovakvu vrstu ponašanja, čak je i poticati u dijelu medija jer je to jako atraktivno. No, ja mislim da ovo zaslužuje svaku osudu i najstrože moguće sankcije od strane birača i društva u cjelini“, istaknuo je.

 Jandroković je napomenuo da ovo nije prvi put da se ciljano, osmišljeno provocira kako bi se dovelo do situacije da predsjedavajući zatraži stražu da izvede zastupnika iz sabornice, naglasivši da se ljudi koji rade taj posao nalaze u vrlo nezahvalnoj situaciji jer moraju fizički micati zastupnike iz Sabora, “a sasvim sam siguran da im to nije drago niti to žele”.

Pojedini zastupnici namjerno traže incident kako bi se predstavili kao žrtve 

 “Pojedini zastupnici namjerno traže incident, da dođe do ovakve vrste fizičkog kontakta u kojem bi se oni željeli predstaviti kao žrtve i za to traže bilo kakav povod kako bi mogli optužiti i Sabor, predsjedavatelje i stražu da su prema njima postupili neprimjereno. Ono što je izgovorio kolega Bunjac prelazi sve dozvoljene okvire, to je prijetnja smrću i takvo što treba osuditi”, poručio je.

 “Nikako nemam razumijevanja za one koji prijete i za one koji bi pokušali fizičkom silom djelovati u Saboru“, zaključio je Jandroković.

Politika

Je li ovo moguće??? Pogledajte koliko Plenkovićeva Vlada ima straučnjaka za odnose s javnošću

Published

on

Da Hrvatska ima tolike stručnjake za odnose s javnošću do sada još nismo znali. No kada smo došli do podataka koliko premijer Andrej Plenković i njegovi ministri drže do tih stručnjaka i koliko ih je zaposleno po raznim ministarstvima zavrtjelo nam se u glavi.

”U ministarstvima Vlade RH radi ukupno 107 osoba zaduženih za poslove odnosa s javnošću, i to bez vanjskih PR agencija”, objasnio je Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja. Iz odgovora kojega je Mostovac zaprimio proizlazi da u Ministarstvu financija poslove odnosa s javnošću obavljaju četiri osobe, u Ministarstvu pravosuđa na ovom su radnom mjestu četiri osobe zaposlene na određeno, a tri na neodređeno vrijeme, sve skupa govorimo dakle o sedam ljudi.

U Ministarstvu zaštite okoliša poslove odnosa s javnošću obavlja dvoje ljudi, a u Ministarstvu kulture na toj je poziciji samo jedan čovjek isto kao i u Ministarstvu zdravstva. U Ministarstvu vanjskih poslova četiri su osobe zadužene za odnose s javnošću, a u Ministarstvu turizma na toj je poziciji jedna osoba. U Ministarstvu rada s javnošću se odnosi dvoje ljudi, dok u Ministarstvu obrane na tom polju radi sedam ljudi, prenosi Dnevno.hr.

U Ministarstvu graditeljstva pet osoba zaduženo je za odnose s javnošću, a u Ministarstvu branitelja pak jedna osoba. Tri osobe na ovim su pozicijama u Ministarstvu poljoprivrede, a jednako tako i u Ministarstvu državne imovine. U Ministarstvu znanosti ovaj posao obavlja dvoje ljudi, a u Ministarstvu za demografiju jedna osoba.

Čak osam osoba sjedi u Odnosima s javnošću Ministarstva prometa, četiri osobe obavljaju taj posao u Ministarstvu gospodarstva, u Ministarstvu regionalnih razvoja odnose s javnošću obavlja jedna osoba, u Ministarstvu unutarnjih poslova situacija je specifična pa tako ove poslove ukupno obavlja 47 osoba, no govorimo i o pozicijama po različitim policijskim upravama. U Ministarstvu uprave za odnose s javnošću zadužene su tri osobe.

Nacionalno/Dnevno.hr

Ucitavanje vijesti

Politika

HNS-ovci neće podržati ni jednog predsjedničkog kandidata

Published

on

Danas su odlučili da Hrvatska narodna stranka (HNS) ipak neće podržati niti jednog kandidata za predsjedničke izbore, a neće istaknuti ni svojeg kandidata, unatoč tome što je predsjednik stranke Ivan Vrdoljak ranije izjavljivao da bi njegov izbor bio Zoran Milanović, kandidat SDP-a.

Hrvatska narodna stranka (HNS) ipak neće podržati niti jednog kandidata za predsjedničke izbore, a neće istaknuti ni svojeg kandidata, unatoč tome što je predsjednik stranke Ivan Vrdoljak ranije izjavljivao da bi njegov izbor bio Zoran Milanović, kandidat SDP-a.

Odlučio je tako Središnji odbor stranke, održan danas u Zagrebu, a poruka vodstva stranke je da njihovi članovi obavezno izađu na predsjedničke izbore i glasuju prema savjesti, ali ne za kandidate ljevice, desnice, populiste i ekstremiste.

Također, HNS će, poručuju, pokrenuti inicijativu da se ubuduće predsjednik Republike bira u Hrvatskome saboru, a ne glasovima birača na neposrednim izborima, piše Jutarnji list

“Smatramo da treba dodatno jačati parlamentarnu demokraciju u Hrvatskoj i zato ćemo pokrenuti inicijativu s ustavnim i pravnim stručnjacima da se predsjednik države bira u Hrvatskome saboru”, poručio je Vrdoljak, naglasivši kako se protive svakom povećanju ovlasti predsjednika države, koje zaziva Miroslav Škoro.

Vrdoljak je pojasnio i zašto su se odlučili ne podržati postojeće kandidate i zašto neće imati svojeg kandidata.

“Naši politički prioriteti su unutarstranački izbori i nadolazeći parlamentarni izbori i zato nećemo imati svojeg kandidata niti ćemo podržati nekoga od postojećih. Ali, pozivamo članove i simpatizere da obvezno izađu na izbore i daju podršku po svojoj savjesti vodeći se našim liberalnim vrijednostima. Uvjeren sam da im temelj odluke neće biti pripadnost lijevoj ili desnoj političkoj frakciji, nego da će birati one koji će vući zemlju naprijed i da će pritom isključiti populiste, ekstremiste, krajnju ljevicu i desnicu”, poručio je Vrdoljak.

A izborni sabor HNS-a na kojem će se birati novi predsjednik održat će se između ožujka i svibnja iduće godine, do prosinca ove godine bit će održani izbori u mjesnim organizacijama, a do siječnja 2020. u županijskima.

Ucitavanje vijesti

Politika

Penava se sreo s Plenkovićem, ali nisu razgovarali o proširivanju prava Srba

Published

on

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava potvrdio je u subotu kako se u petak navečer u Vinkovcima susreo s predsjednikom Vlade i HDZ-a Andrejom Plenkovićem i razgovarao s njim, ali ne i o odluci Ustavnog suda o potrebi proširivanja prava Srba u Vukovaru.

“Bio sam u Vinkovcima, ali nismo pričali o tome i ne bih sada kvario time ovaj momenat”, rekao je kratko Penava novinarima kazavši kako je to bio običan susret njega i premijera “bez obaveznih tema”.

Na pitanje novinara, podržava li kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović kazao je kako je spreman njezinoj kandidaturi dati svu moguću osobnu podršku i podršku kao gradonačelnik Vukovara.

Na Olajnici u Vukovaru svečano je otkriven Gong svjetskoga mira čime je Vukovar postao jedan od gradova svjetskog mira, bogatiji za monumentalni i prepoznatljivi spomenik koji simbolizira mir, ljubav i prijateljstvo među narodima.

Na Olajnici u Vukovaru svečano je otkriven Gong svjetskoga mira čime je Vukovar postao jedan od gradova svjetskog mira, bogatiji za monumentalni i prepoznatljivi spomenik koji simbolizira mir, ljubav i prijateljstvo među narodima.

Gong je postavljan u organizaciji Grada Vukovara, a dar je Svjetskog odbora za mir i Republike Indonezije.

Umjetnički je rad akademskog kipara, slikala i grafičara Ante Sardelića Kraljevića iz Kanade.

Gong su otkrili predsjednik Svjetskoga odbora za mir Djuyoto Suntani i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je rekao da Vukovar i Hrvatska nakon stradanja u ratu mogu sada doprinositi izgradnji mira u svijetu te da je ponosan što je gong postavljen upravo u Vukovaru kao simbolu stradanja hrvatskoga naroda u Domovinskome ratu.  

Hrvatska je 50. država u kojoj je izgrađen ovakav gong, a ideja o postavljanju gonga nastala je 2002. godine nakon terorističkih napada na Baliju u Indoneziji. 

Za glazbeni ugođaj pri otkrivanju gonga pobrinule su se članice Udruge „Hrvatska žena“ Vukovar, a nastupili su i članovi Viteškog udruženja Kumpanija iz Blata na otoku Korčuli.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije