Jandroković: Ne postoji mogućnost poništenja odluke o ništetnosti arbitraže

Foto: HRT

Gost središnjeg Dnevnika HRT-a bio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je na burnom aktualnom prijepodnevu morao intervenirati u sukobu između zastupnika Bulja i ministrice Dalić.

Aktualno prijepodne je uvijek burno, pogotovo kad dolazi na početku sezone. Danas se dogodila jedna malo netipična scena u kojoj je nakon izlaganja zastupnika Bulja reagirala potpredsjednica Vlade Martina Dalić. To je bilo na jedan neuobičajen način, podosta je izišlo izvan okvira onoga što predviđa poslovnik. Reagirao sam, upozorio da takvo ponašanje nije primjereno. Kasnije su se strasti smirile, a čuo sam da je i potpredsjednica Dalić dala izjavu u kojoj je objasnila zašto i kako se to dogodilo. Nadam se da se takvo što više neće ponavljati. Retorika je kod nekih zastupnika na poprilično niskoj razini, koriste se i optužbama, ponekad i klevetama, ima tu puno stvari koje nisu ničim argumentirane. Volio bih da su rasprave puno korektnije, da se manje vrijeđa, da se više služimo argumentima, a manje osobnim uvredama. Sa svoje strane učinit ću sve što mogu da tako bude, a na savjesti zastupnika i zastupnica je da se ponašaju što ispravnije i korektnije, rekao je Jandroković.

Na dnevnom redu ove sjednice Sabora je 108 točaka, koji su prioriteti?

Dosta je novih zakona kojih nam je preko ljeta poslala Vlada, nekako najznačajnije jest da izaberemo suce Ustavnog suda, nadam se da će se i to dogoditi. Imamo vrlo skoro izvješće predsjednika Vlade o stanju nacije, imamo zakon o reviziji, niz izvješća, zakon o hrvatskim braniteljima. Dakle, bit će dinamično bit će puno zakona i očekujem vrlo intenzivan rad sve do kraja ustavnog roka, dakle do 15. prosinca, najavio je predsjednik Sabora.

Arbitraža sa Slovenijom – postoji li mogućnost da se poništi odluka Sabora o ništetnosti arbitraže?

Ne postoji takva mogućnost. Sabor je donio svoju odluku. Slovenija je kontaminirala arbitražni postupak. Nama presuda u formalnom smislu nije prihvatljiva i nećemo mijenjati svoju odluku. Sadržajno ona je poprilično dobra za Hrvatsku, to smo vidjeli na prezentaciji koju je organizirao predsjednik Vlade. Vrlo je bila dobra rasprava svih čelnika parlamentarnih stranaka. Hrvatska sada ulazi u bilateralne razgovore oko granice, ne prihvaćamo odluku arbitražnog suda, ali želimo kroz bilateralne razgovore konačno doći do rješenja graničnog pitanja između Hrvatske i Slovenije, rekao je.

HOS-ova ploča premještena je iz Jasenovca. Kada bi na dnevni red moglo doći zakonsko rješenje ove neugodne situacije?

To je tema koja već dugo opterećuje hrvatsku javnost. Nažalost, ni jedna vlada u 27 godina nije riješila to pitanje niti je Sabor donio adekvatne odluke kojim bi se riješilo pitanje problematike znakovlja totalitarnih režima. Ploča je maknuta iz Jasenovca, pozdrav Za dom spremni stvarno nije primjeren u Jasenovcu i dobro je da se tako dogodilo. Sada očekujemo završetak rada vijeća, preporuke, nadam se da će to biti prije ožujka, i nakon toga ćemo donijeti zakon koji će nadam se konačno riješiti pitanje znakovlja totalitarnih i zločinačkih sistema, odgovorio je Jandroković.

Kada će biti izabrani ustavni suci, SDP je odustao od ultimatuma prema kojem neće dignuti ruke za njih ako Sabor ne osnuje istražno povjerenstvo za Agrokor?

Ipak je bilo mudrosti od strane SDP-a jer odluka da se veže izbor ustavnih sudaca sa povjerenstvom za Agrokor potpuno je promašena i neprimjerena. Čuo sam da će se ipak obaviti neke dodatne konzultacije unutar SDP-a. Vjerujem da će u konačnici njihovi zaključci biti takvi da ćemo izbor ustavnih sudaca moći provesti idući tjedan i da ćemo ustavne suce imati u potpunom broju već do kraja idućeg tjedna, rekao je predsjednik Sabora u središnjem Dnevniku HRT-a.