Jandroković: Našli smo vrlo dobar balans između zdravlja i temeljnih vrijednosti

Zagreb, 21.03.2020. - Izjave za medije nakon sastanka državnog vrha u NSK. Na fotografiji predsjednik Sabora Gordan Jandroković. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ocijenio je u utorak da je Hrvatska u pandemiji koronavirusa, našla vrlo dobar balans između zaštite zdravlja građana i temeljnih vrijednosti i sloboda te kako se pokazalo da u kriznim situacijama država itekako dobro funkcionira.

 „Pogledajte malo brojke zemalja koje se uspoređuju s nama po broju zaraženih i umrlih od koronavirusa i način na koji kontroliraju svoje stanovništvo i vidjet ćete da tu ima puno više kontrole nego što ima u Hrvatskoj“, rekao je Jandroković novinarima u hotelu Westin gdje Sabor danas zasjeda.

 Zahvalio je građanima koji vrlo odgovorno i disciplinirano slijede upute i odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Hrvatska država u krizi itekako dobro funkcionira

 Sabor će danas, najavio je, glasovati i o drugom paketu Vladinih mjera pomoći gospodarstvu pogođenom koronavirusom, i na tom smo polju pokazali da funkcioniramo kao ozbiljna država.

 Česti su prigovori u Hrvatskoj da država ima svojih nedostataka, da neke stvari lošije funkcioniraju, naravno da ima propusta, ali u ovakvim kriznim situacijama pokazalo se da hrvatska država itekako dobro funkcionira, kazao je Jandroković.

 Poručio je kako svi priželjkujemo da se “relaksiraju” mjere uvedene zbog zaštite od zaraze koronavirusa, ali i istaknuo da „primarno moramo voditi računa o životu i zdravlju naših građana“.

 Naveo je da se Vlada, Stožer i svi koji sudjeluju u javnom životu odgovorno postavljaju prema tome. „Čini mi se da smo svjesni da je Hrvatska, do sada, zaista u samom svjetskom vrhu kad je u pitanju zaštita zdravlja i života građana. Brojke su tu neumoljive i vidljivo je da smo tu napravili sjajan posao“, naglasio je predsjednik Sabora.

Sabor se vraća u svoju kuću

 Opetovao je kako bi od 15. travnja Sabor mogao zasjedati u svojoj zgradi na Markovu trgu koju je oštetio nedavni potres.

 „Sabor će, prema informacijama koje sam dobio od tajnika, biti spreman 15. travnja i nastavak ove sjednice bit će na Markovu trgu“, rekao je Jandroković.

„Radujem se da se možemo vratiti u našu zgradu, jer tamo je mjesto zastupnicima“, poručio je, podsjetivši da Sabor radi neprekinuto od 15. siječnja.  Prigovori koji idu u smjeru da smo i sve ostale dane trebali raditi plenarno, ne drže vodu, jer smo raspravili i danas ćemo glasovati o svim važnim točkama, dakle, nemojmo biti demagozi, poručio je Jandroković.

 Najavio je da će na sjednici saborskog Predsjedništva, 14. travnja, predložiti neke nove mjere i način rada. Osim što će svaki klub na raspravama imati svog predstavnika, vodit ćemo i računa o proporcionalnoj zastupljenosti klubova, najavio je Jandroković.

(Hina)