Jandroković: Milanović ne želi argumentiranu raspravu o primjeni zakona, nego kavgu

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ocijenio je u ponedjeljak da prijedlog kojim je predsjednik Republike Zoran Milanović predložio vodeću osobu Vrhovnog suda ne poštuje ustavnost, zakon i poslovnik Sabora, te dodao da je Milanovićeva izjava pokušaj stvaranja kavge.

Milanovićev cilj nije argumentirana rasprava o izboru predsjednika Vrhovnog suda već njezino pretvaranje u osobnu kavgu, ad hominem, kazao je Jandroković.

Prema Jandrokoviću, cilj Milanovićeve izjave je javno vrijeđanje kako građani ne bi vidjeli što je meritum stvari, a to je poštivanje Ustava, zakona i javnog poziva.

To je karakteristika primitivnih ljudi. Kada nemaju argumente, onda vas vrijeđaju, lažu i to je već više puta viđeno, izjavio je Jandroković novinarima i istaknuo da postoji jasna procedura o tome kako se bira predsjednik Vrhovnog suda i da će on tu proceduru poštivati.

Ustav definira što je ovlast predsjednika Republike, a Zakon o sudovima vrlo jasno propisuje proceduru na koji se način izabire predsjednik Vrhovnog suda i ja ću tu proceduru poštivati. Proučit će dopis Predsjednika Republike i ako nije u skladu sa zakonom, postupit ću u skladu s onim što mi nalaže Poslovnik, istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora.

Postoji ustavna ovlast predsjednika Republike da Hrvatskom saboru predloži predsjednika Vrhovnog suda. Nakon toga, parlamentarna većina potvrđuje ili odbacuje taj prijedlog. Međutim, 2018. u Zakon o sudovima unesena je odredba prema kojoj DSV prvo raspisuje javni poziv. Predsjednik Republike želi bez javnog poziva svoga kandidata i to je i učinio, upozorio je Jandroković i dodao: Kada bih ja to uvrstio u dnevni red, ja bih prekršio zakon.

Jandroković je napomenuo da Predsjednik Republike u svom prijedlogu ne navodi zakon, „kao da ga nema“, te istaknuo da ne zna je li se ikada dogodilo u Hrvatskoj da predsjednik Republike svjesno ne želi poštovati zakon.

Bori se kao za snaženje pravosuđa, a on je prvi krši zakon. To je vrlo štetno, zaključio je Jandroković.

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak da će predložiti predstojnicu Katedre za kazneno-procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda, ocijenivši da ona “nije dio klike koja ne dopušta promjene”.