Povezite se

Vijesti

Jandroković: Milanović je negativan i bijesan jer nije i neće biti na vlasti

Objavljeno

-

Predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković kazao je u nedjelju kako je  SDP-ov predsjednički kandidat Zoran Milanović “kontinuirano negativan i bijesan” stoga jer nije i neće biti na vlasti te ga je opetovano prozvao da objavi s kim je radio tijekom protekle tri godine.

“On kroz cijelu kampanje izgovara klevete, uvrede, optužuje bez ikakvih argumenata. Sva moja imovina, od početka moje političke karijere uvijek je bila u mojoj imovinskoj kartici, sve sam uvijek objašnjavao i sve je bilo  uvijek dostupno. Za razliku od toga, Zoran Milanović skriva s kime je radio zadnje tri godine, ne želi reći kako je zaradio novac, tko ga je plaćao, za koje usluge i to je sumnjivo”, izjavio je Jandroković uoči tradicionalnog unošenja Betlehemskog svjetla u Zagrebačku katedralu.

Kazao je i kako Milanovića ne optužuje već ga poziva da javnosti kaže u zadnjem tjednu kampanje, što je radio, tko ga je plaćao i je li zaslužio novac koji je dobio.

Zoran Milanović je ranije danas Jandrokoviću, koji ga je po istom pitanju već ranije prozivao, poručio da je “notorni lažov”. “Sve je provjerljivo u mojim poreznim prijavama. Ne vidim gdje je problem, pa nisam ja prodavao udjele tvrtke za 200 tisuća eura kao on i pritom radio vile po Babonićevoj i tom kvartu”, kazao je jutros Milanović na Rabu.

Protukandidati K. G. Kitarović optužuju, vrijeđaju, tračaju i podmeću

Na pitanje zbog čega HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović ne pristaje na sučeljavanje Jandroković je kazao kako je to zbog toga što njezini protukandidati optužuju, vrijeđaju, tračaju i podmeću.

“Nema rasprave o programima. Ovo je jedna od najlošijih kampanja kada je u pitanju iznošenje argumenata, vlastitih programa, pozitivnog stava. Jedina koja se pokušava predstaviti na taj način je upravo naša kandidatkinja. Dakle, kandidati koji žele doći na njezino mjesto ogorčeni su, ljuti, bijesni, napadaju je na neprimjereni način, imate seksističkih izjava”, nabrajao je Jandroković.

Rekao je i da je HDZ za kampanju Kolind Grabar Kitarović do sada dao 1,2 milijuna kuna no i dodao da se ti podaci mijenjaju iz dana u dan. “Jedan dio troškova njezine kampanje pokrit će se donacijama koje idu izravno na račun predsjedničke kandidatkinje, a jedan dio sredstava uplatit će HDZ”, pojasnio je. Osobno je, kaže, uplatio 10 tisuća kuna.

Na pitanje jesu li predstojeći predsjednički izbori ujedno i izbori za ostanak na čelnim funkcijama u stranci, glavni tajnik HDZ-a Jandroković je uzvratio da su ovo izbori za predsjednika RH, “a sve ostalo pojedini kandidati koriste kao svoj promidžbeni alat kako bi, po njihovoj ocjeni, motivirali birače”.

“S jedne strane imate pozitivnu i optimističnu Kolindu Grabar Kitarović, a s druge strane imate negativce, ljude koji su bijesni, ogorčeni i sivi, a to su Zoran Milanović i Škoro”, zaključio je Jandroković.

Svijet

Čović: Nakon 12 godina održat će se izbori u Mostaru

Published

on

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović ustvrdio je u nedjelju da će se na jesen prvi put nakon 12 godina održati izbori za lokalna tijela vlasti u Mostaru, izražavajući očekivanja da će se izmijeniti i izborna pravila za biranje Doma naroda i Predsjedništva.

U intervju za Novinsku agenciju Federacije BiH (FENA) Čović je rekao kako se vode intenzivni razgovori s vodećom bošnjačkom Strankom demokratske akcije (SDA) kako bi se postigao dogovor o Mostaru.
„Sigurno će biti organizirani izbori u Mostaru 2020. godine. Taj problem će se riješiti, to je sasvim izvjesno. I to u za to predviđenim zakonskim rokovima“, rekao je Čović.

Ustavni sud BiH je 2010. godine po apelaciji tadašnje predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto (HDZ BiH) poništio odredbe Izbornog zakona BiH o načinu biranja vijećnika u Gradsko vijeće iz šest gradskih područja. Nakon toga je aktivistica Naše stranke Irma Baralija prošle godine pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu dobila presudu protiv BiH jer u Mostaru građani godinama ne mogu birati tijela vlasti.

Čović je pojasnio kako je suština tih presuda da se pronađe način izbora 35 vijećnika za Gradsko vijeće, dok pak bošnjačka SDA inzistira na promjeni Statuta i donošenju posebnog zakona o Mostaru kojim bi se onemogućila dominacija brojnijih Hrvata nad Bošnjacima u tome gradu.
„Meni se čini da je realno postaviti plan do kraja trećeg mjeseca da taj posao završimo“, istaknuo je čelnik HDZ-a. Dodao kako se zajedno s time treba postići dogovor o izmjeni izbornog zakonodavstva o načinu biranja Doma naroda i Predsjedništva BiH gdje pak Hrvati traže zaštitu od preglasavanja brojnijih Bošnjaka. Po njegovim riječima HDZ-ov prijedlog i stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora temelje se na idejama federalizma koje baštini Europska unija kao standard, te da se u BiH uz građane trebaju zaštititi i tri naroda.

Čović je uvjeren kako bi se nakon izmjena Izbornog zakona BiH trebali stvoriti uvjeti za izbor nove Vlade Federacije BiH i predsjednika toga entiteta.

Ucitavanje vijesti

Sport

Červar: Moramo se resetirati

Published

on

Hrvatsku rukometnu reprezentaciju nakon dramatične pobjede nad Njemačkom (25-24) u subotu i plasmana u polufinale EURA u ponedjeljak u Beču čeka ogled sa Češkom. 

Nakon kratkog slavlja i malo sna, već u rano jutro u nedjelju dočekale su ih nove obveze. Najprije one medijske jer, nakon drame s Njemačkom i ulaska u polufinale europskog prvenstva, naši su rukometaši zanimljivi ne samo hrvatskim nego i svjetskim medijima.

“”Nisam dugo zaspao, gledao sam utakmicu još jedanput i analizirao je. Vidjet ćemo kakvo je zdravstveno stanje svih igrača, imamo još dvije utakmice u Beču, i u jednoj smo prednosti jer smo osigurali nastup u polufinalu. Međutim, moramo se resetirati, opet ispočetka, jedan zadatak smo ispunili, a drugi nas čeka u Stockholmu“, kazao je izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar, dodavši važnost pobjede nad Njemačkom.

“Nijemci su bili moćni i motivirani, probijali nam zonu, bilo je teško izdržati, ali prema kraju zona nam je opet postala granitna, došla je do izražaja gustoća u obrani, zabijali smo lake golove. Stepančić je zabijao, a Karačić pokazao zašto je u strašnoj formi. Naši golmani imali su ukupno pet obrana, njihov vratar Wolf čak 13, a opet su izgubili. Ovo je pobjeda za povijest i moje deseto polufinale s Hrvatskom. Vraćamo se tamo gdje nam je mjesto.Niti jedna reprezentacija nema ovakav kontinuitet od 2000. godine, ni Švedska, ni Danska, ni Francuska. A naša liga je slaba, nema para za trenere, doktore, kolektivni sportovi u Hrvatskoj odumiru i mala je selekcija”, kazao je Červar.

S Češkom smo igrali ukupno šest puta i dobili pet utakmica, a jedini poraz je sa SP-a na Islandu 1995. godine (25-27). Na posljednjem europskom prvenstvu u Hrvatskoj prije dvije godine u susretu za peto mjesto pobijedili smo s 28-27, a Česi su na tom natjecanju bili jedno od najugodnijih iznenađenja. Imali su i prvog strijelca Ondreja Zdrahalu. Iz tog hrvatskog sastava otprije dvije godine u Beču su sedmorica hrvatskih i osmorica čeških igrača.

Dvoboj se igra u ponedjeljak 16 sati. 

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Odvjetnik Šerić u ponedjeljak će prvi puta posjetiti Filipa Zavadlava u zatvoru

Published

on

Izvor: HRT

Odvjetnik Branko Šerić u ponedjeljak će prvi puta posjetiti svog klijenta Filipa Zavadlava u zatvoru u Bilicama.

“Od tog susreta ne očekujem ništa, odnosno, očekujem jedan kontakt, ukoliko će on biti uspješan”, rekao je za Dnevnik.hr odvjetnik Branko Šerić koji će u ponedjeljak po prvi puta posjetiti svog klijenta Filipa Zavadlava u zatvoru.

Psihijatrijsko vještačenje Filipa Zavadlava obavit će stručnjaci iz Klinike za psihologiju Vrapče, potvrdio je Šerić i rekao kako će puno toga ovisiti o vještačenju.

Procjenjuje da bi do vještačenja moglo doći najranije u srijedu.

“Vještačenje će početi tek kada Klinika za psihologiju Vrapče primi nalog za vještačenje. To se, procjenjujem, neće dogoditi prije srijede. Donesen je nalog i upućen je u Zagreb. Psihijatri i psiholozi moraju uzeti vrijeme za pripremu da počnu s ispitivanjem okrivljenika”, napominje Šerić.

Vještačenjem će se utvrditi je li trostruki ubojica u vrijeme počinjenja zločina bio ubrojiv, smanjeno ubrojiv ili neubrojiv. O tome će ovisiti visina kazne, odnosno ukoliko se utvrdi da je bio neubrojiv, neće kazneno odgovarati za to što je učinio.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije