Jandroković: Međusobni odnos prema manjinama u Hrvatskoj i Mađarskoj za primjer drugim državama

Foto: Hina

Odnos prema hrvatskoj manjini u Mađarskoj i mađarskoj u Hrvatskoj može poslužiti za primjer drugim državama, ocijenio je u ponedjeljak predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nakon susreta u Budimpešti s predstavnicima hrvatske zajednice u Mađarskoj.

“Manjinska problematika u odnosima Hrvatske i Mađarske na takvoj je razini da može poslužiti kao primjer drugim državama. Status Mađara u Hrvatskoj i status Hrvata u Mađarskoj na vrlo su visokoj razini te jedna i druga strana mogu biti zadovoljne odnosom prema predstavnicima njihovih manjina”, ocijenio je Jandroković nakon razgovora s predstavnicima hrvatske zajednice u veleposlanstvu RH u Budimpešti na početku službenog dvodnevnog posjeta Mađarskoj.

Na pitanje medija hrvatske manjine u Mađarskoj o realizaciji projekata u skladu s preporukama Mješovitog međuvladinog odbora za provedbu Sporazuma o zaštiti prava mađarske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Republici Mađarskoj predsjednik Sabora je  istaknuo kako dobra volja postoji i da su obje strane svjesne važnosti zaštite manjina.

“Kolege su me informirale da je doneseno 40 preporuka, Radi se o velikom broju tema i područja koje pokriva rad Mješovitog odbora. Čuo sam od gospode da su zadovoljni kako se provode te preporuke. Naravno da ima puno posla ali je bitno da postoji dobra volja i da su i jedna i druga država potpuno svjesne važnosti zaštite prava manjina, te mi se čini mi da idemo u dobrom smjeru”, rekao je Jandroković.

Mišo Hepp, glasnogovornik hrvatske manjine u mađarskom parlamentu za Hinu je istaknuo kako je mađarskim Hrvatima važno da ih visoka izaslanstva koja dolaze iz matične domovine čuju “jer očito mnoge ustanove u Hrvatskoj ne čuju njihov glas, niti se o njima dovoljno zna”.

Glede odnosa Republike Mađarske prema manjinama, koji ocjenjuje korektnim, Hepp je istaknuo i kako je u posljednje tri godine izdvajanje iz mađarskog proračuna za manjine podignuto za dva i pol puta te da će ta stavka biti povećana i u idućem proračunu.

U razgovoru s predsjednikom Sabora i članovima izaslanstva u veleposlanstvu Republike Hrvatske pored Heppa sudjelovali su i predsjednik Saveza Hrvata u Mađarskoj Joso Ostrogonac i presjednik Skupštine hrvatske državne samouprave Ivan Gugan.

Predsjednik Sabora koji je s izaslanstvom u posjetu Mađarskoj sastat će se u utorak s predsjednikom mađarskog parlamenta Lászlóm Kövérom i predsjednikom Mađarske Jánosom Áderom.

U izaslanstvu su uz predsjednika Sabora Robert Jankovics, predstavnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskome saboru i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Mađarska u Hrvatskome saboru,  Domagoj Ivan Milošević, predsjednik Odbora za europske poslove u Hrvatskom saboru, Miroslav Tuđman, voditelj izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i Milanka Opačić, zastupnica u Hrvatskom saboru.

H/N