Jandroković: Medijski napisi o Šeksu su pokušaji njegove diskvalifikacije

Izvor: Dražen Prša/Nacionalno

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković istaknuo je u ponedjeljak kako se najnoviji medijski napisi o povezanosti Vladimira Šeksa s Udbom ne događaju slučajno baš u ovom trenutku, već da se radi o pokušajima njegove diskvalifikacije, a odbacio je nagađanja kako je upravo Šeks razlog zbog kojeg je nedavno povučen prijedlog imenovanja šest vanjskih članova Odbora za Ustav.

“Napadi na gospodina Šeksa su učestali i oni se događaju ciklički. Otvaraju se sada arhivi, dosjei i pojavljuju neke informacije za koje postoje različite interpretacije. Jedni ga optužuju, a sam gospodin Šeks kaže da je bio u takvoj poziciji da je morao zavarati one koji su ga ispitivali. On je često bio i predmet obrade tih službi, koliko sam vidio iz dostupne literature”, kazao je Jandroković u emisiji “S Markova trga” Hrvatskog radija.

Odbacio je medijska nagađanja kako je Šeks razlog zbog kojeg je nedavno u posljednji trenutak povučen prijedlog imenovanja šest vanjskih članova saborskog Odbora za Ustav, a jedan od njih je trebao biti i Šeks. “To ne stoji. Radi se o konzultacijama kakve su inače provedene kod ovog odbora i očito da je potrebno još neko vrijeme i da će se tada vanjski članovi tog odbora imenovati”, rekao je.

Predsjednik Sabora osvrnuo se i na prošlotjedni ‘kaos’ u sabornici, rekavši kako je to bio “jedan od najburnijih tjedana u povijesti Hrvatskog sabora”, a za saborsku raspravu u srijedu rekao je da je “izišla iz okvira onog što smatra prihvatljivim”, zbog čega je najavio izmjene saborskog Poslovnika.

O detaljima tih izmjena nije htio govoriti dok o tome ne razgovara s Klubom HDZ-a, koalicijskim partnerima i oporbom. Mišljenja je kako treba jasnije definirati stanku, povredu Poslovnika te urediti repliku koja, kaže, mora biti alat koji će omogućiti da pojedini zastupnici jasnije artikuliraju ono što misle da je važno kod pojedinog zakona. No, smatra, trenutno se replika koristi kako bi se repliciralo unutar vlastitoga kluba, a ne govori se o temi izlaganja i dnevnog reda.

“Poslovnik treba usklađivati s potrebama vremena, a čini mi se da u ovom trenutku da Poslovnik nedovoljno jasno definira pojedine situacije i da mu je istekao rok trajanja te bismo trebali ići s preciznijim definiranjem pojedinih situacija”, rekao je.

Oporba se služi neistinama, rješenje o istrazi za Agrokor nisam tražio niti ga imam

Za optužbe oporbe da je prekoračio ovlasti jer je tražio rješenje o pravomoćnosti istrage u slučaju Agrokor od Županijskog suda, a nije ga proslijedio njima nego samo HDZ-u, Jandroković je naglasio kako se “oporba služi neistinama” jer da nije tražio niti ima to rješenje.

“U ponedjeljak je glasnogovornik Županijskog suda kazao da je istraga postala pravomoćna. Nakon toga zatražio sam preko tajnika Sabora informaciju od predsjednika Županijskog suda je li to točno i on mi je potvrdio u dvije rečenice da je istraga pravomoćna. Nije mi poslao, niti sam tražio rješenje. Bio sam uvjeren da je i predsjednik povjerenstva, s obzirom na funkciju koju ima, zatražio od Županijskog suda takvu informaciju”, rekao je Jandroković.

Upitan što će biti ukoliko Most prikupi potpise i stavi prijedlog za novo istražno povjerenstvo, primjerice za ‘lex Agrokor’, predsjednik Sabora je odgovorio kako je u ovom trenutku saborsko istražno povjerenstvo prestalo s radom i ne postoje mogućnosti da se ide s novim povjerenstvo jer ovo nije ukinuto. “Mi ne možemo djelovati tako da kršimo zakone, nije politika iznad zakona”, poručio je.

O Istanbulskoj konvenciji u Vladi se još vode “tehničke procedure”

O tome kada će ratifikacija Istanbulske konvencije doći pred Sabor Jandroković je rekao kako se o tom dokumentu u Vladi još uvijek vode “određene tehničke procedure koje još nisu okončane”, te stoga ne može reći kada će na dnevni red.

“Pokušava se u javnosti stvoriti dojam da je onaj tko govori kritično prema jednom dijelu te konvencije ‘za’ nasilje nad ženama. Ne bih se s time složio i mislim da postoji zajednički stav svih zastupnika i zastupnica da to pitanje treba kvalitetno riješiti kroz zakone. Prijepor koji postoji oko Istanbulske konvencije vezan je više uz svjetonazorska pitanja, a uvijek kada su ta pitanja u pitanju onda se ljudi pozivaju na svoju savjest i ponekad je vrlo teško doći do dogovora i konsenzusa”, kazao je. Dodao je kako će se raditi na tome da se smanje društvene tenzije i da se o tom pitanju razgovara u tolerantnoj i korektnoj atmosferi bez političkih pritisaka.

Odbacio je nagađanja kako je taj svjetonazorski prijepor ‘isplivao’ nakon što je Hrast postao dio vladajuće većine. “Ne mislim da je to povezano s Hrastom i političkom trgovinom. Ovdje se radi o stvarima koje su nešto malo dublje od one klasične političke trgovine”, rekao je Jandroković. (H)