Jandroković: I dalje ću od svih tražiti da nose maske u sabornici

Zagreb, 21.03.2020. - Izjave za medije nakon sastanka državnog vrha u NSK. Na fotografiji predsjednik Sabora Gordan Jandroković. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izvijestio je u utorak, nakon prve sjednice saborskog Predsjedništva, da su se usuglasili da se zastupnicima preporuči nošenje zaštitnih maski u sabornici kako bi štitili zdravlje kolegica i kolega te da će to i dalje tražiti od svih.

“Osim o dnevnom redu do kraja tjedna, razgovarali smo i o korištenju maski u sabornici i jednoglasno smo se usuglasili da se preporuči svim zastupnicama i zastupnicima da nose maske u sabornici kako bismo štitili zdravlje kolegica i kolega. Vidljivo je iz preporuka HZJZ-a da maske nisu apsolutna zaštita, ali svakako smanjuju rizik od zaraze. Posebno je važno da, noseći masku, štitimo drugoga tako da ću i dalje apelirati i tražiti od zastupnika da nose maske”, kazao je Jandroković u izjavi novinarima.

Također, dodao je, na glavnu govornicu stavljen je pleksiglas tako da će jedino za govornicom predstavnici klubova i Vlade moći govoriti bez maske. Ta će pozicija biti zaštićena pleksiglasom koja će se nakon svakog govora dezinficirati pa vjerujem da ćemo ostvariti visoke epidemiološke standarde i zaštititi zdravlje svih, rekao je.

Nošenje maske zasad na razini preporuke

“Na Predsjedništvu smo se dogovorili da nošenje maski ostane na razini preporuke, a vidjet ćemo kako će se stvari razvijati i hoćemo li ići u čvrsti naputak, odredbu, zabranu onima koji ne žele ili izbjegavaju nositi masku da ne mogu biti u sabornici. Čvrstog sam uvjerenja da će svi poslušati preporuku jer ne dolazi od nas nego od ljudi koji se time bave. To je postao standard u trgovinama, bankama, poštama i drugdje tako da ne vidim nijedan razlog zašto ne bismo to činili i u Hrvatskom saboru”, poručio je.

Najavio je da će prema sadašnjem rasporedu sjedenja raditi do kraja tjedna, a u nastavku sjednice, vjerojatno u prvom tjednu rujna, ako se zdravstvena situacija promijeni vjerojatno će postrožiti mjere i prilagođavati se situaciji.

Capak zbog ‘slučaja Hrebak’ nije postao teret

Jandroković ne misli da je čelnik HZJZ-aKrunoslavCapak postao teret zbog ‘slučaja Hrebak’. Capak dobro i kvalitetno radi svoj posao od početka i kritike na njegov račun nisu ispravne, poručio je.

Kazao je i da još uvijek nije skinuo aplikaciju Stop covid i dodao da će to učiniti, bude li potrebno.

Nije htio komentirati mogućnost da predsjednik Republike Zoran Milanović bude doveden u neugodnu situaciju na obilježavanju obljetnice Oluje u Kninu idući tjedan.

“Nisam ovdje da tumačim poteze predsjednika Republike, on je sam odgovoran za svoje izjave, pa ponekad i za probleme koji mu se zbog tih izjava dogode. Što se tiče Vlade i premijera, mislim da su učinili jako puno i za hrvatske branitelje i za dostojanstveno obilježavanje 25-godišnjice Oluje tako da bi bilo kakvi zvižduci bili neprimjereni i ne očekujem ih. Mislim da se takvo što sigurno neće dogoditi”, uvjeren je Jandroković.

O odlasku predstavnika vlasti u Grubore kazao je da o tome nisu razgovarali niti donijeli bilo kakvu odluku.