Jandroković i Božinović vjeruju u u pozitivan ishod procesa restrukturiranja Agrokora

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te izaslanik predsjednika Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji su u subotu sudjelovali na proslavi 22. obljetnice Zaprešića, grada koji je u dvadeset godina udvostručio broj stanovnika i nezaposlenost sveo na svega 4,6 posto, rekli su novinarima da vjeruju u u pozitivan ishod procesa restrukturiranja Agrokora.

Komentirajući novinarima stanje u Agrokoru, ustvrdili su da se zakonom o toj kompaniji izbjegao stečaj kao najgori mogući scenariji i poručili kako vjeruju u pozitivan ishod procesa restrukturiranja.

Na pitanje vjeruje li u uspjeh plana za Agrokor ili postoji strah da će završiti sve na arbitražama vrijednim milijarde kuna kao slučaj Ina- Mol, Jandroković je u Zaprešiću rekao novinarima da je donošenje ‘lex Agrokora’ bilo nužno jer bi u suprotnom otišao u nekontrolirani stečaj, što bi značilo stečaj još za desetke hrvatskih poduzeća i gubitak više desetaka tisuća radnih mjesta.

Jandroković vjeruje da će glavne kompanije Agrokora nastaviti s radom

Dodao je da je proces u tijeku i da vjeruje i pozitivan ishod jer inače u tome ne bi sudjelovali.

„Bez obzira na brojne izazove, brojne protagoniste, mnogo je onih koji ne žele da taj projekt uspije, ja sam tu pozitivan i vjerujem da će u konačnici biti dobro, sve one glave kompanije tvrtke iz koncerna Agrokor vjerujem da će nastaviti s radom, da će biti očuvan najveći mogući broj radnih mjesta, i ono što je najvažnije da će hrvatsko gospodarstvo održat svoju stabilnost i pozitivan trend.

Božinović, kojeg su novinari pitali treba li javnost znati tko je pisao ‘lex Agrokor’, rekao je da je taj zakon donesen u uobičajenoj proceduri, da su na njemu radili Vlada i nadležna ministarstva, te da su ministri pred saborskim odborima branili taj zakon i odgovarali na pitanja zastupnika.

Božinović smatra da je Hrvatska izbjegla najgori mogući scenarij, a to je da dođe do stečaja tako velikog koncerna. „Ono što je bitno, ne radi se ni o kakvoj nacionalizaciji, postoje vjerovnička vijeća koja će se u sljedećoj fazi dogovoriti o načinima restrukturiranja“, rekao je Božinović.

Za slučaj  arbitraže Ina- Mol U Washingtonu, Jandroković je rekao da je sljedeće ročište u ožujku iduće godine. „Hrvatska je odabrala kvalitetan odvjetnički tim, ima dobre argumente i nadam se pozitivnom ishodu”, istaknuo je.

Za otkup dionica Ine, rekao je da je Vlada i tu vrlo jasno poslala političku poruku. “Radi se na tome, to su sve procesi koji dosta drugo traju, međutim treba ih dobro pripremiti i vrlo oprezno i razborito voditi cijeli taj proces“, rekao je Jandroković.

Zaprešić grad koji je u dvadeset godina udvostručio stanovništvo

Predsjednik Sabora Jandroković i izaslanik predsjednika Vlade Božinović položili su vijenac ispred spomenika poginulim braniteljima iz Domovinskog rata u Zaprešiću, nakon čega su nazočili svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Pučkom otvorenom učilištu u Zaprešiću.

Čestitajući građanima 22. rođendan grada, Jandroković je rekao da svi žitelji mogu biti ponosni na rezultate kad su u pitanju zapošljavanje sa stopom nezaposlenosti od svega 4,6 posto i obrazovanje jer Zaprešić ima najvišu obrazovnu strukturu u Zagrebačkoj županiji, a vjerojatno je i u cijeloj državi pri samom vrhu.

Najvažnije je, dodao je Jandroković, da je to grad koji je u dvadeset godina udvostručio broj stanovnika i ima dobnu strukturu od 35 godina.

Božinović je rekao da je Zaprešić siguran grad kao što je i hrvatska sigurna država jer da nije tome tako ne bi ovog ljeta u Hrvatskoj bilo više od 15 milijuna stranih gostiju. Grad funkcionira u svim segmentima, i sigurno se radi o jednom od najperspektivnijih gradova u Hrvatskoj koji bi svojim primjerom mogao poslužiti ostalim sredinama, rekao je Božinović.

Hina