Jandroković: HDZ na izborima za EP očekuje izvrstan rezultat

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković potvrdio je u ponedjeljak da HDZ na izbore za Europski parlament izlazi samostalno i očekuje izvrstan izborni rezultat.

 Ovoga puta idemo samostalno na izbore za Europski parlament, očekujemo izvrstan rezultat, uvjerljivu pobjedu, kako u postotcima, tako i u broju mandata, rekao je Jandroković u emisiji S Markova trga Hrvatskog radija, napominjući kako HDZ  želi osvojiti minimalno pet mandata.

 Stranka je, kaže, prije dva tjedna osnovala izborni stožer kojemu je, kao glavni tajnik na čelu. Velik je posao pred nama, ali očito je da građani prepoznaju našu ozbiljnost, odgovornost u načinu na koji vodimo državu, rekao je te najavio da će HDZ listu za izbore objaviti „kad za to dođe vrijeme“. Vidjeli ste da i drugi taktiziraju, oni koji prerano izađu često izazovu unutarstranačke konflikte, kao što se dogodilo SDP, dodao je Jandroković.

HSS po svjetonazoru ne pripada u EPP

 Kaže da ga nije iznenadila HSS-ova najava o istupanju iz Europske pučke stranke. HSS, ističe, dugi niz mjeseci više nije stranka desnog centra, vrlo otvoreno nastupaju s lijevih pozicija, u nekim su elementima ljeviji od SDP-a, pogotovo njihov čelnik Krešo Beljak, HSS po svjetonazoru ne pripada u EPP.

 Jandroković je ponovio da reakcija hrvatskih vlasti na izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija o „talijanskoj Istri i Dalmaciji“ nije bila mlaka.

 Jasno smo zauzeli stav i ocijenili te izjave neprihvatljivima, Tajani će ostati obilježen, to je sasvim sigurno, naglasio je Jandroković.

O preuzimanju Ine

 Predsjednik Hrvatskog sabora odbacio je teze oporbe kako je nedavnim izmjenama Zakona o Ini, ta tvrtka predana Mađarima. To nije točno, to je samo nova verzija zakona koji je morao biti usklađen sa pravnom stečevinom EU, ali su u njemu zadržani mehanizmi koji osiguravaju da Hrvatska i dalje može skrbiti o svojim interesima u Ini, naglasio je.

„Da bismo mogli preuzeti Inu moramo se dogovoriti s drugom stranom, a to ne ide preko noći. Bolje je da to traje duže ako ćemo postići dogovor i rezultat koji će biti u korist hrvatskih interesa. Juriti glavom kroza zid, a nemati pripremljen cijeli okvir i ne  poznavati svaki detalj u pregovorima i mogućem sporazumu,  bilo bi neozbiljno“, odgovorio je Jandroković na podsjećanje o premijerovom planu o ponovnom preuzimanju Ine.