Jandroković: Dinamičnu i izazovnu godinu uspješno smo priveli kraju

Hina

Ova godina bila je u političkom smislu dinamična, izazovna, godina politički preokreta i dramatičnih situacija, ali uspješno smo je priveli kraju, ocijenio je u petak predsjednik Sabora Gordan Jandroković obračajući se zastupnicima, zaposlenicima Sabora i predstavnicima medija na prigodnom domjenku na kraju ovogodišnjeg saborskog zasjedanja.

“Naš osnovni smisao i glavna zadaća kao predstavničkog i zakonodavnog tijela je donošenje zakona koji moraju biti na korist hrvatskih građana. Mislim da smo tu odradili jedan velik i dobar posao, posebice u drugoj polovici godine u kojoj je donesen velik broja zakona, prihvaćeno niz izvješća i donesene odluke koje imaju izravne, nadam se pozitivne posljedice na život hrvatskih građana”, kazao je Jandroković.

“Nadam se da bez obzira na sve, ponekad grube riječi koje su izgovorene, na političke bitke koje smo vodili, jedni o drugima imamo dobro mišljenje i vjerujem da smo i kolege i prijatelji i da sve što radimo radimo na dobrobit ljudi. Ako je i bilo ponekad pretjerivanja i težih riječi vjerujem da je to sve bilo u žaru borbe i bez ikakve osobne netrpeljivosti i zlobe”, dodao je Jandroković i zaželio svima Sretan Božić, sretnu novu godinu te puno uspjeha u životu i radu.

U izjavi za novinare Jandroković je kazao da je Sabor uspio očuvati političku stabilnost, te da je parlamentarna većina stabilna kao i izrazio nadu kako očekuje će takva ostati do kraja mandata.

Što se tiče zakona, ocijenio je da je donesen velik broj dobrih zakona, poput Zakona o minimalnoj plaći i Zakona o hrvatskim braniteljima, odrađen veliki broj radnih dana i sata na plenarnoj sjednici.

Drži međutim da su kritike opravdane kada je riječ o raspravama u Saboru i da su tu potrebne određene promjene.

“Potrebno je pojasniti sve situacije koje eventualno mogu dovesti do prijepora i zatražiti od zastupnika da fokus stave na točke dnevnog reda, zakone, sadržaj, a manje na formu , egzibicionizam i ono što posebno iritira, na uvrede drugih zastupnika”, kazao je.

Najavio je za početak iduće godine donošenje novog Poslovnika Sabora zajedno s etičkim kodeksom za saborske zastupnike.

Uspoređujući rad Hrvatskog sabora s radom drugih europskih parlamenata smatra da su tamo ipak rasprave na sadržajno višoj razini. “Ne bježim od političke borbe niti od konflikta niti od težih riječi, ali mislim da za sve što izgovorimo treba imati određenu mjeru, paziti da se rasprave ne pretvore u obične klevete”, istaknuo je.

Hrvatski sabor u petak je zaključio aktualnu sjednicu i redovno jesensko zasjedanje, a saborska stanka traje do 15. siječnja. (H)