Jandroković: “Današnja sjednica u HDZ-u neće biti mirna kao sjednica Predsjedništva Sabora”

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković komentirao je danas, nakon sjednice Predsjedništva Sabora, ishod predsjedničkih izbora u kojima je kandidatkinja HDZ-a, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ostala bez novog mandata.

“Današnja sjednica Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a neće biti mirna kao sjednica predsjedništva Sabora”, kazao je Jandroković.

Dodao je: “Bit će vjerojatno puno više rasprave. Mi ćemo proanalizirati koji su razlozi, što je ustvari bilo ključno kod toga da ne dobijemo ove izbore. No, o tome ću prvo govoriti na sjednici Predsjedništva, onda javno.”

Politika je kao sport – ne možeš uvijek pobijediti, ali kad ne pobijediš moraš proanalizirati

“Mi ćemo danas svakako rapravljati o tome. Ali ne bi bilo korektno da prije same sjednice Predsjedništva najavim ono što će se dogačati. Očekujem da će biti različitih razmišljanja, čuli smo ih tijekom kampanje i na sam dan objave rezultata. Dakle, očekujem da u jednoj demokratskoj atmosferi raspravimo sve ono što je važno za HDZ,” dodao je Jandroković.

“Politka je kao sport. Ne možeš uvijek pobijediti, ali nakon što ne pobijediš, moraš proanalizirati.”

Na pitanje novinara odgovara li HDZ-u da prije unutarstranačkih izbora u toj stranci budu parlamentarni izbori Gordan Jandroković odgovorio je sljedeće:

“Postoji status HDZ, mi smo dužni držati ga se, a političke odluike donosit će nadležna stranačka tijela.”

Upitan je i da komentira svoju izjavu kako je u drugom krugu HDZ otišao previše desno.

“Ja sam takvu izjavu – ne baš takvu, ali nešto slično – rekao nakon što su objavljeni rezultati izbora.

Smisao moje izjave je bio taj da je naša kampanja bila takva da je očito jako motivirala i birače našeg političkog suparnika.”

Izborne kampanje imaju svoje tehnike i zakonitosti

“Izborne kampanje imaju svoje tehnike, svoje zakonitosti. Očito je da kampanja koju smo mi vodili motivirala i naše birače, ali još više birače našeg političkog suparnika. Dakle, to je bio smisao onoga to sam rekao”, pojasnio je Jandroković.

Dodao je i kako dojam da će Hrvatski sabor svoj mandat odraditi do kraja.

“Imam dojam da će Sabor svoj mandat odraditi do kraja. Međutim, u HDZ-u smo spremni na sve moguće scenarije.”

“Ako će netko od koalicijskih partnera, pojedinaca imati neke svoje ideje, planove, mi smo spremni naravno i na izbore. Međutim, čini mi se da ipak postoji nekakvo razumijevanje među svima, tako da treba odraditi predsjedanje EU-om, pa nakon toga tako i tako dolaze parlamentarni izbori. Ali ne isključujem niti jedan scenarij.”

Zaključno je komentirao i kako vidi suradnju s novoizabranim predsjednikom Zoranom Milanovićem, budući da je kampanja bila oštra.

“Kampanja je jedno, a naša je obaveza surađivati u skladu s Ustavom i zakonima. Tu nisu važni osobni odnosi, nego dužnost na koju smo izabrani. Mislim da tu neće biti nikakvih problema”, kazao je zaključno Jandroković.

Podsjetimo, zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a održava se danas u 18 sati.

Nacionalno/N1.