Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom položit će vijence i odati počast žrtvama Bleiburške tragedije i žrtvama hrvatskog križnog puta, a na subotnjoj komemoraciji njegov izaslanik bit će Ante Sanader.

U 10 sati će položiti vijence kod Spomen-obilježja i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava (Tezno) kod Maribora, u 11,30 sati kod Spomen-obilježja na Bleiburškom polju, a u 14,30 sati kod Spomen obilježja u Macelju.

Na središnjoj komemoraciji u povodu 74. godišnjice bleiburške tragedije, kojoj je pokrovitelj Hrvatski sabor, u subotu, 18. svibnja, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića bit će saborski zastupnik i predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskoga sabora Ante Sanader.

Premijer Plenković najavio je u srijedu da će na komemoraciju u ime Vlade RH ići ministar branitelja Tomo Medved i ministar uprave Lovro Kuščević.

Komemoracija na Bleiburškom polju ove godine održat će se u subotu, 18. svibnja pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i na njoj, osim svete mise, neće biti političkih govora. Ove godine je biskupijski administrator u Klagnfurtu Engelbert Guggenberger odbio izdati suglasnost da jedan od hrvatskih biskupa predvodi svetu misu a mjerodavne kotarske vlasti u Voelkermarktu su bleiburšku komemoraciju okarakterizirale kao javni skup.

Za subotu su najavljena i dva prosvjeda protiv komemoracije, a  za sada je dopušten samo jedan, javili su u srijedu austrijski mediji.

Prvi prosvjed, koji organizira Martin Diendofer iz organizacije Neovisna ljevica (Unabhängige Linke), održava se u samom Bleiburgu i već je dobio dozvolu policije.

Drugi prosvjed, kojeg organizira bivši zastupnik stranke Zeleni Karl Oellinger, nije dopušten jer predviđa mimohod na samom Lojbaškom polju (Loibacher Feld).

Pretpostavlja se da policija strahuje od direktnog sukoba sa sudionicima komemorativnog skupa na Lojbaškom polju.