Jandroković: Čeka nas izazovno vrijeme koje zahtijeva odgovornost

Glavni tajnik i šef izbornog stožera HDZ-a Gordan Jandroković uoči početka izborne kampanje poručio je u četvrtak da će HDZ-u u fokusu kampanje biti sigurnost istaknuvši kako je pred nama izazovno vrijeme u zdravstvenom i ekonomskom smislu, koje zahtijeva odgovornost i ozbiljnost.

“U fokusu našeg programa je sigurnost, smatramo da je sada vrijeme velikih izazova i ključno pitanje za hrvatske građane bit će sigurnost i zaštita života i zdravlja, ali i sigurnost njihovih plaća i mirovina, sigurnost za djecu, škole, fakultete”, rekao je Jandroković na konferenciji za novinare u Središnjici HDZ-a.

“Vrijeme koje dolazi traži odgovorne i ozbiljne političare, dokazane ljude s velikim političkim i životnim iskustvom, one koji su spremni preuzeti odgovornost i koji su se dokazali kao lideri”, kaže Jandroković.

Vjeruje kako će epidemiološku situacija biti takva da će se izbori moći regularno održati i smatra dobrim što su se odlučili na raniji datum izbora zbog mogućeg drugog vala epidemije.

HDZ na izborima očekuje pobjedu i osvajanje najvećeg broja mandata. “Najbolja je pobjeda ona apsolutna koja omogućuje da sami sastavite vladu, trudit ćemo se osvojiti što veći broj mandata, a koji će to biti broj odlučit će građani”, poručio je Jandroković.

O mogućim koalicijama nakon izbora kaže da će kriteriji za moguću suradnju biti adekvatna snaga političke opcije, da je svjetonazorski i programski kompatibilna HDZ-u i da je spremna preuzeti odgovornost za upravljanje Hrvatskom.

Prisjetio se pritom Mosta nezavisnih lista, koji je ušao u Vladu ali i dalje zadržao oporbeni stav. Ne bismo voljeli da se ponovi takva situacija, rekao je glavni tajnik HDZ ponovivši kako je pred nama neizvjesna jesen, koja će zahtijevati donošenje teških odluka.

HDZ neće uzimati donacije od tvrtki obuhvaćenih mjerama za koronakrizu

Na izbore u drugoj izbornoj jedinici Jandroković izlazi potpuno miran, uvjeren da HDZ tamo ima veliku potporu birača. “Naši glavni politički protivnici su ljevica i SDP, s velikim optimizmom gledam na ishod izbora, zadnji puta je bilo šest mandata, to je opet naš cilj u drugoj izbornoj jedinici”, kazao je.

HDZ će financirati kampanju uglavnom iz vlastitih sredstava uz manji broj donacija, a vodit će je u medijima i na terenu uvažavajući epidemiološku situaciju, što znači da neće biti velikih skupova već uglavnom više manjih na više mjesta .

Jandroković naglašava da HDZ neće uzimati donacije od tvrtki koje su bile obuhvaćene mjerama za ublažavanje posljedica koronakrize, te će u kampanji strogo paziti da budu razdvojena stranačka događanja od ministarskih obveza.

“Željeli bismo da kampanja bude korektna,usmjerena na budućnost, da se razgovara o programima, što koja politička opcija nudi, da bude što manje neistina, manipulacija i difamacija i da se usmjerimo na teme važne za život ljudi i njihov standard”, ističe Jandroković.

Izjavu čelnika Domovinskog pokreta Miroslava Škore da se žena, ako zatrudni nakon silovanja mora dogovoriti s obitelji što će učiniti nije želio komentirati, ocijenivši samo da “to nije normalno”.

Tijekom dana Državno izborno povjerenstvo objavit će početak predizborne kampanje, a HDZ najavljuje svakodnevne konferencije za novinare do 3. srpnja, na kojima će predstavljati dijelove svoj programa.