Jandroković: Ako bude potrebe, hrvatska vojska doći će na granicu”

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković komentirao je aktualnu situaciju s izbjegličkom krizom zbog koje su premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova otputovali na granicu Grčke i Turske.

“Pratimo vrlo pozorno što se događa. Danas su i predsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova na tursko-grčkoj granici. Promišlja se kako odgovoriti na ovaj novi izazov. Očito je da ako bude potrebe, ako se sigurnosna situacija pokvari da će hrvatska vojska doći na granicu”, rekao je Jandroković. 

“Prije svega želio bih da se takvo što ne odgodi. Volio bih da se ne ponovi ona situacija iz 2015. godine. Trebamo osnažiti zajedničku politiku unutar EU kada su u pitanju migracije i prve na udaru su Grčka i Bugarska. Snažna potpora tim zemljama. Ako se počne raditi o desecima ili stotinama tisuća ljudi, tada će Europa sigurno reagirati drugačije nego 2015. godine. Hrvatska će pratiti i koordinirati svoje aktivnosti. Osnovna zadaća države je zaštititi svoje granice i ljude”, dodaje. 

Jandroković je kazao kako moramo biti spremni na to da se situacija i smiri, ali i kako trebamo biti pripravni i na mogućnost da bude eskalacije. 

“Europa je i tada 2015. razmišljala o tome kako zaustaviti eskalaciju u samom izvoru krize. Države moraju reagirati, države se moraju štiti. Ne bih rekao da se ovdje radi o licemjerju, već se stvari mijenjaju i sazrijevaju. I 2015. govorili smo o humanitarnom i sigurnosnom aspektu i tada je prevladavao humanitarni aspekt, a sada više prevladava sigurnosni. Hrvatska mora reagirati i štiti svoje. Primarno smo mi Hrvatska i moramo zaštititi vlastite interese”, ističe Jandroković. 

Na pitanje hoće li Milanović dati potpis u slučaju da se odluči poslati vojsku na granicu, Jandroković je kazao kako je gledao malo izjave hrvatskog predsjednika te kako mu se čini da zbog cijele situacije on sad drugačije razmišlja. 

Nacionalno/N1.